Továbbra is tart a tavaszi nagytakarítás a hazai cégek között, de még mindig nagyon messze a folyamat vége. Több tízezer vállalkozás van valamilyen típusú megszüntetési eljárás alatt, és még mindig van 25 ezer korlátolt felelősségű társaság (kft.), amely az alapvető tőkekövetelményeket sem teljesíti - állapította meg Pertics Richárd, az Opten Kft. céginformációs igazgatója.

Idén májusban 2133 cégalapítás mellett 3817 cégtörlés történt, ami nagyjából illeszkedik az elmúlt hónapok trendjébe, bár a cégtörlési szám mintegy 10 százalékkal meghaladta még az elmúlt hónapok átlagát is. Ezzel lassan, de biztosan tovább csökken a hazai cégek száma.

A megszüntetéshez vezető eljárások közül a kényszertörlések domináltak májusban. 1534 kényszertörlési eljárás indult egy hónap alatt, ami 75 százalékkal haladja meg az előző havi értéket.

A hatósági kezdeményezésű kényszertörlések száma várhatóan tovább nő az év második felében. Egyrészt a tőkeminimumnak nem megfelelő kft.-k tovább ritkulnak majd, másrészt a beszámoló szezon végével újabb cégek akadhatnak fenn az adminisztrációs ellenőrző hálón - véli az Opten szakértője.

Kattintson a nagyításhoz!
Kép: Forrás: Opten

Az Opten cégfluktuációs index (CFI - az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) májusi értéke átlagosan 12 százalék körül mozgott. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten - CFI Nógrád, Hajdú-Bihar és Veszprém megyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Jász-Nagykun-Szolnok és Komárom-Esztergom megye produkálta.