Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hitelintézetek mérlegfőösszege 1,3 százalékkal, nettó hitelállománya 0,6 százalékkal zsugorodott augusztusban a PSZÁF adatai szerint. Az ügyfélhitelek állománya az előző hónaphoz hasonlóan mindhárom alszegmens (bankok, fióktelepek, szövetkezeti hitelintézetek) esetében csökkent. A teljes hitelállományon belül a vállalkozói hitelállomány 0,6 százalékkal mérséklődött, a legjelentősebb összehúzódás (-0,7 százalék) a bankoknál látható.

A háztartásoknak nyújtott hitelek állománya 0,7 százalékkal esett vissza, leginkább a szövetkezeti hitelintézeteket (-2,4 százalék) érintve. A háztartási hitelek esetében az augusztusi adatok még nem jelzik a legfrissebb, a lakossági lakáshitelezést támogató kormányzati intézkedések hatását, szeptemberben azonban a felügyelet szerint már növekedés várható.

A hitelintézetek (belföldi és külföldi) ügyfeleinek betétállománya augusztusban 0,7 százalékkal emelkedett. Az ügyfélbetét-állományon belül a vállalati betétek állománya mindhárom hitelintézeti típusnál, összességében 2,4 százalékkal nőtt, a háztartási betétállomány hitelintézeti szinten viszont - a megelőző hónappal azonos mértékben - mindössze 0,1 százalékkal bővült.

Amíg a bankok növelték háztartási betétállományukat, addig a szövetkezeti hitelintézeteknél és a fióktelepeknél csökkent a háztartások által elhelyezett betétek állománya. A belföldi betétforrásokért való (mérsékelten intenzív) versenyben tehát folytatódott a szövetkezeti szektor lassú térvesztése. A hitelintézetek belföldi ügyfeleinek betétállománya a teljes betétállományénál kedvezőbben alakult, augusztus havi növekedése 1,2 százalék volt.

A bankok hitel-betét arány - az ismertetett folyamatok eredményeként - a nettó hitelek alapján számítva a tavaly augusztusi 150,6 százalékról - változatlan árfolyamon - idén augusztus végére 132,1 százalékra esett vissza.

Miközben a hitelintézetek csak nagyon visszafogottan versenyeznek egymással a háztartások betéteiért, a központi költségvetés a korábbinál lényegesen nagyobb lakossági finanszírozást kíván elérni. Ennek érdekében az állam viszonylag magas hozamokat kínál, aminek következtében dinamikusan - az év első nyolc hónapjában 37,2 százalékkal - emelkedett a háztartások által vásárolt állampapírok állománya. Így augusztus végén már a hitelintézeti háztartási betétállomány 13,6 százalékának megfelelő összegű állampapírt tartott a lakosság - olvasható az elemzésben.

A részvénytársasági bankok (tulajdonosok és egyéb külföldi szereplők általi) tőkén kívüli közvetlen külföldi finanszírozása augusztusban az eddig jellemző trendnél gyorsabban, egy hónap alatt 5,9 százalékkal esett vissza. A csökkenésben összegszerűen a külföldi hitelintézetek által elhelyezett bankközi betétek 172,8 milliárd forint összegű és a hazai bankok által külföldről felvett hitelek 113,4 milliárd forintos állomány visszaesése játszotta a legnagyobb szerepet. A külföldi, nem hitelintézeti ügyfelek betétállománya ugyancsak csökkent augusztusban az elemzés szerint.