Egyre kevesebb lakásra kötnek biztosítást

- A 2012-es 42 ezres mérséklődés után tavaly 22 ezerrel csökkent a biztosított lakások száma, így a 2010-es 3 millió 78 ezres csúcshoz képest a múlt év végére már 93 ezerrel kevesebb lakásnak volt biztosítása - adta hírül az Aegondirekt.hu.
MTI-Eco, 2014. május 22. csütörtök, 14:58
Fotó: Napi.hu

A csökkenés annak ellenére nem állt meg tavaly hogy a biztosítási díjak 3,5 százalékkal csökkentek.

A direktbiztosító a mintegy 30 százalékos piaci részesedéssel rendelkező Aegon Magyarország szakértőinek saját adatait, továbbá a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) információit, illetve a piaci híreket vette alapul a számításainál.

A lakásbiztosítások számának csökkenése különösen az ár- és belvízveszélyes területeken, illetve a meteorológiai szempontból is veszélyeztetett országrészekben - így többek között Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Bács-Kiskun megyékben - aggasztó. Ezekben a térségekben már az ingatlanok átlagosan több mint 40 százaléka nem rendelkezik biztosítással. Marosvölgyi Péter vezérigazgató az önrészes lakásbiztosításban látja a növekedés kulcsát. Véleménye szerint ezek az olcsó biztosítások az alacsonyabb jövedelműek számára is fedezetet nyújtanak a nagyobb veszteségekre, illetve az önrész a biztosítottak felelősségérzetét is növeli, és így elősegíti a kármegelőzést. Az önrész - akár a casco biztosításoknál - a kisebb értékű károkat, például a beázást, az üvegtörést fedezi.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

meszi9, 2014.05.22 15:32

Történet, egy hosszú éve fizetett biztosítást a biztosító váratlanul 50%-al megemelte. Hosszú levelezés után sem indokolt. Majd ezután az a döntés született a tulajdonos részéről, hogy lemondják. De ma már ez sem egyszerű. A biztosító közel 6 hónapig semmilyen lemondást nem vett figyelembe, fizettette a megemelt számlát. Ezután a tulajdonos leállította a számla fizetést. Nem sokára megjelent egy ügyvédi felszólítás, miszerint ha további megemelt összegű három hónapot nem fizet ki a tulajdonos, akkor behajtásra kerül az összeg többszöröse. Ez nem egyedi eset. Ezzel ma mindenki szembesül, aki lakás biztosítás lemondására adja a fejét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html