Egyre kevesebbet költenének a cégek k+f-re

A Deloitte kutatása szerint a magyarországi cégek többsége a következő két-három évben a k+f célú ráfordításai csökkentését tervezi. A negatív tendencián a támogatások és a szabályok egyidejű javítása érdemben változtathat.
Domokos László, 2012. június 21. csütörtök, 13:29
Fotó: Napi.hu

Egyre kevésbé bíznak a jövőben a magyarországi cégek: a következő két-három évben nagyobb részük tervezi a k+f célú ráfordításai csökkentését 2011-hez képest, mint ahányan a ráfordítások növelésével számolnak - derül ki a Deloitte által idén második alkalommal elkészített felmérésből. Hasonló tendenciák olvashatók ki a szlovák vállalkozások válaszaiból is - a vizsgált országok közül egyedül a cseh cégek között vannak tehát többen azok, amelyek k+f rcélú áfordításaik növekedésével számolnak, mint azok, amelyek csökkenésre számítanak az elkövetkező két-három évben.

Nem támogató a magyar környezet

Miközben a k+f tevékenységek folytatását befolyásoló külső tényezők a vizsgált államokban jobbára megegyeznek, azok szerepét az egyes országok válaszadói másként súlyozzák. Magyarországon a tavalyi eredményekhez hasonlóan a cégek idén is a szabályozói környezet kiszámíthatóságát tartották a legfontosabb tényezőnek, amit a támogatások mértéke, valamint a tapasztalt és képzett k+f szakemberek rendelkezésre állása követ - mondta Márkus Csaba, a Deloitte Zrt. kutatás-fejlesztési és állami támogatások üzletágának igazgatója. Csehországban és Szlovákiában ezzel szemben a megfelelően képzett szakemberek rendelkezésre állása áll az első helyen, amelyet mindkét országban csak második helyen követ a támogatások mértéke.

A különbség hátterében vélhetően az áll, hogy míg Csehországban és Szlovákiában a szabályozási környezet hosszú ideje nem változott jelentősen, addig Magyarországon az elmúlt években több, lényegi kérdésekre is kiterjedő változtatás történt. A felmérés eredményei alapaján a kiszámíthatóság és a hosszú távú tervezhetőség a megfelelő k+f rendszer kialakításának - és a vállalati ráfordítások növekedésének - az alapját jelentik.

A több támogatás segítene

A Deloitte arra is rákérdezett, hogy a cégek több k+f tevékenységet folytatnának-e Magyarországon, ha az ilyen célú itteni aktivitásuk több támogatásban és/vagy adókedvezményben részesülne. A tavalyi eredményekhez hasonlóan a magyar válaszadók 63 százaléka (2011-ben 57 százalék) igennel válaszolt, ami jóval alacsonyabb arány a cseh és szlovák eredményekhez képest (76, illetve 87 százalék). Márkus szerint e különbség nem feltétlenül abból ered, hogy Magyarországon a támogatások és adókedvezmények kevésbé motiválják a vállalkozásokat a kutatási ráfordítás növelésére. Az itteni cégek számára a szabályozási rendszer kiszámíthatósága fontosabb vagy legalább olyan fontos feltétel, mint a támogatások és kedvezmények mértéke, míg a másik két ország cégeinek a szabályozási rendszer kiszámíthatóságával kapcsolatos tényező fontossága kevésbé meghatározó.

Vonzó az uniós pénz is

A tavalyihez hasonlóan idén is kifejezetten élénk az érdeklődés mutatkozott az új uniós pályázati kiírások iránt. Ha ezek az új kiírások és támogatási lehetőségek a jövőben is megjelennek és hasonlóképpen ismétlődnek, az akár a szabályozási rendszer stabilitásának növekedését is eredményezheti, hiszen mindez arra utalna, hogy az ösztönző rendszer meglévő elemei várhatóan a jövőben is elérhetőek lesznek. A meglévő támogatási források rendszeresebbé tétele mellett célszerű lehet ugyanakkor további új kiírások megfontolása is - véli a szakértő.

Segített a minősítési rendszer bevezetése

Azt is vizsgálták, hogyan vélekednek a cégek a k+f adókedvezmények és pályázati támogatások igénybevételéről. A tavalyihoz képest jelentősen csökkent azon válaszadók száma, amelyek azért tartanák kockázatosnak az ilyen adókedvezmények igénybevételét, mert nem ismerik az adóhatóság álláspontját. Ebben a pozitív irányú változásban a 2012. február 1-jével hatályba lépett új k+f minősítési rendszer bevezetése is nagy szerepet játszott. A vállalkozások komoly elvárásokkal tekintenek ugyan erre az új rendszerre, de emellett egyfajta előzetes bizalom is megfigyelhető részükről.
A 2011-eshez képest azonban jóval nagyobb azon cégek aránya, amelyek szerint a k+f projektek pályázati elbírálása nem minden esetben megfelelő. Nehezen tervezhető, hogy előre nem látható változások miatt át kell a pályázati k+f projektjük tartalmát alakítani. Jelenleg bizonytalanságot okozhatnak például az olyan helyzetek, amikor egy k+f projekt határidőre lezárul ugyan, de annak eredménye és/vagy létszámigénye eltér az eredeti, támogatási szerződésbe foglalt vállalásoktól. A felmérés alapján ha a válaszadók igényeit is figyelembe véve a jövőbeni kiírások nagyobb rugalmasságot biztosítanak a vállalatoknak, akkor nagymértékben nőhet az igénybevett pályázatok száma is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

obsi, 2012.06.21 13:59

@kozmix:

Ja,ja...holnapután meg eltörli az unió.
Kérdezze már meg Bogsch Eriket, hogy a Sanofi miért építette le teljesen a K+F-t és vitte külföldre.
Utána azt is tudakolja meg a kétharmadtól, hogy a cserébe kapott állami támogatásokat visszafizették-e?...

De, tényleg:
ŐŐŐ...,figyu már Magyarországon lévő multi-kulti leányvállalt projekt managere! A régiófelelős igazgató vagyok.
Te szerinted érdemes K+F-be fektetnem nálatok?...
...ÁÁÁ!!! Ameddig a kétharmad van egyáltalán nem.
Maradjanak csak a bajor arany háromszögben!
Okos-okos!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2012.06.21 13:58

@obsi: Nem is a németek, hanem a Világhatalom!

Oh, meg a és a többiek, hát hun vagytok!

Most már csak ez a picike szuperokos obsi állja a sarat, s mondja azt,a mit a rendes magyar szélsőjobbosok hajtogatnak!

( lehet, hogy egy kommentíró robotot álított munkába, mert a színvonala...hát az a Mariana ároké alatt van. KEurópaian: a wieliczkai bányászbéka segge alatt )
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kozmix, 2012.06.21 13:49

@obsi: Megint sikerült, egy ,,nagyon okos" hozzászólást kreálnod, mert ha te nem azt látod, hogy ami még ma délután lehetséges, az holnap délutánra már a múlté,(hála a gyors törvényi, és határozati szabályozásnak) akkor te nem ebben az országban élsz, és tevékenykedsz!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

obsi, 2012.06.21 13:33

Majd pont Németország támogatja, hogy fejlesszenek a gyarmatok!
Ők bérrabszolgáknak vannak fenntartva.
Majd az adatfeldolgozás kulimunkáját elvégezhetik.
Addig is a szürkeállományt el lehet szipkázni.
Most mi a baj ezzel?!...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html