Egy keddi közlés nyomán Szolnokon kívül immár Kazincbarcikán is épülhet citromsavgyár az elkövetkező években. Tájékoztatása szerint a 440 új munkahelyet teremtő és több száz beszállítónak munkát adó szolnoki gyár alapkövét szeptember 9-én helyezik el a Szolnoki Ipari Parkban Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és Li Rongjie, a kínai vállalatcsoport elnöke részvételével.

Az épületeket magyar, míg a technológiát kínai szakemberek tervezik. Az előzetes környezetvédelmi engedélyeket már beszerezték, így a finanszírozással kapcsolatos megállapodások megkötését és a végleges engedélyek beszerzését követően, már 2015 elején elindulhat az ipari park területéből 20 hektáron megvalósuló fejlesztés kivitelezése.

Az előzetes becslések alapján másfél év alatt felépülő citromsavgyár évente mintegy 60 ezer tonna citromsav előállítására lesz alkalmas, amelyhez 106 000 tonna kukoricát kell feldolgoznia. Az alapanyagot Szolnok 100 kilométeres körzetéből szállítják majd a létesítménybe.

A beruházás megvalósítására korábban kínai-magyar vegyesvállalatot hoztak létre. A kormány 2012-ben kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a BBCA Szolnok Biokémia Zrt. citromsavat előállító üzemének beruházásával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket, tavaly szeptemberben pedig jóváhagyta, hogy a beruházás állami kontrollja és a beruházáshoz szükséges önrész biztosítása érdekében az állam tulajdonrészt szerezzen a BBCA Szolnok Biokémiai Zrt.-ben.