Egyre nagyobb bajba kerülünk Paks miatt

Tavaly alig 12,1 milliárd forinttal tudta növelni vagyonát a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap, amelynek vagyona így 255,1 milliárd forintra emelkedett. A 255 milliárd azonban messze nem elég a négy blokk 1650 milliárdos felszámolási költségének fedezésre. A jelenlegi befizetések mellett a hiányzó pénzt a paksi erőmű 50 év alatt tudná előteremteni, miközben a reaktorok 20 év múlva leállnak.
Papp Zsolt, 2016. október 13. csütörtök, 07:07
Fotó: Napi.hu

A legolcsóbb és a legtisztább energiaként kampányol a kormány a Paks 2 két, 1000 megawattos blokkjának megépítése mellett, holott azt sem lehet tudni, hogy mit kezdenek a 20 év múlva leálló leálló négy paksi blokkal.

Az állam által kezelt Központi Nukleáris Pénzügyi Alapba (KNPA) tavaly az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 21,3 milliárd forintot, a magyar állam további 5,6 milliárd forintot fizetett be, így a bevételek 27,6 milliárdra rúgtak. Ezzel szemben 15,9 milliárd forintos éves kiadás állt - ment pénz a bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló fejlesztésére, illetve a paksi kiégett nukleáris üzemanyag átmeneti tárolóinak építésre. Így mindössze 12,1 milliárd forinttal nőtt a pénzügyi vagyon, ami így 255,13 milliárd forint volt 2015 végén - ez derül ki az alap beszámolójából.

A 255,1 milliárd forint tekintélyes összeg a tavalyi GDP 0,7 százaléka, ám meleg vízre sem elegendő, ha a négy paksi blokk eltakarításra akarják felhasználni, amire elvileg spórol a KNPA. Az első paksi blokk 1983-ban indult el, az elmúlt években végrehajtott üzemidő hosszabbítás után 2032 december 31-én áll le. A 4-es blokk üzemideje 50 éves üzemmel számolva 2037 novemberében jár le. Az ezt követő évtizedekben kell az atomerőművet az utolsó csavarig lebontani, a sugárzó anyagokat végleges tárolókba elhelyezni, a területet rekultiválni.

A vonatkozó törvények szerint már most kész leszerelési tervvel kell rendelkezni, s ezeket aktualizálni is kell. A tervek elkészítésért az állami tulajdonban lévő Radiokatív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit (RHK) Kft. felellős. A cég - honlapján egyébként nem elérhető - aktualizált leszerelési terve azzal számol, hogy a 2038-ban leálló erőművet 2083-ig tüntetik el a föld felszínéről. A munka becsült költsége 1650 milliárd forint - ebből van meg 255 milliárd.

Annál is nagyobb a baj, mint ahogy látszik

Ráadásul a helyzet sokkal rosszabb, mint elsőre látszik, ugyanis a finanszírozási tervekből kiderül, hogy az MVM Paks Atomerőmű Zrt. nem is tervezi a működési ciklusa során a teljes költségek befizetését. Az RHK Kft. anyag azzal számol, hogy az atomerőmű a következő években még mintegy 540 milliárd forintot fizet be a még hiányzó 1300-1400 milliárd forintból.

Ez az ütem évi 24 milliárd forintot jelent, vagyis egy kicsivel többet a tavalyi tényleges 21,2 milliárd forintos befizetésnél. Azaz az MVM Paks befizetései így is csak a leszerelési költségek felét teszi ki, a hiányzó 864 milliárd forintot majd az államnak, vagyis az adófizetőknek kell betolnia a cég működésnek finanszírozásba. Itt viszont már megbicsaklik az az érvelés, hogy atomerőmű lenne a legolcsóbb energia, hiszen a cég a saját felszámolásának költségeit sem termeli ki.

Az RHK számításai szerint a bezárásból a legnagyobb tételt a még csak papíron létező négyaktivitású-tároló költségei teszik ki, amit 745 milliárd forintban határoztak meg. Ebbe a tárolóba kerülnek majd a kiégett fűtőelemek, bár ezek visszavételét eddig az orosz szállító vállalta. Ennek ellenére erre nem lehet alapozni - ezért szükséges a több száz milliárdos beruházást elvégezni. Maga a négy paksi reaktor és az atomerőmű területén lévő átmeneti tároló leszerelése önmagában a becslések szerint 387 milliárd forintba kerülhet, míg maga az átmeneti tároló üzemeltetése az évek során 121 milliárd forintot visz el.

A nagy aktivitású tároló építése még meg sem kezdődött, a kis és közepes aktivitású tárolót viszont kialakították Bátaapátiban - ide kerülhetnek a leszerelt gépek, munkaruhák és minden ami nem számít nagy aktivitású hulladéknak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2016.10.14 19:54

@reszeloaladar: khm...

20 év alat kéne kiköhögnie Paks1-nek ezt a pénzt, utána már nem fog termelni! Vagy csak nem keresztfinanszírozni akar valami másból???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2016.10.14 18:27

@Ditel: Maradjunk tárgyilagosak a Paks 2 hitel kamatai a következő ::: első 7-évben 4,5 % a második 7-évben 4,8 % a harmadik öt évben 4,95 % . A FŐ RABLÓ Matolcsí már tudja mennyivel is csökken 15 év mulva az EURÓ árfolyama .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

reszeloaladar, 2016.10.14 07:35

1650 milliárdot kellene 2083-ig kifizetni és 2016-ban a pénznek több mint a hetede megvan, a maradékot 67 év alatt kellene kiköhögni. Ez évi 21,26 milliárd évente, tavaly bejött 27+ milliárd. Persze a cikkíró nyilván nyugdotabb lenne, ha az egész pénz meglenne már most.
Akkor viszont egy olyan cikket kommentelhetnénk, hogy miért tesz most ennyit félre a kormány, ha majd csak 20 múlva kell elkezdeni kifizeni.
Van sapka nincs sapka? Egy kormányváltáshoz ennél jóval több kell.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ditel, 2016.10.13 18:32

5 éve írom.
Paks2 csőd lesz!
12 milliárd euró , ebből 10 milliárd euró 5% kamatú orosz kölcsön.
Ennyi pénzből az "egész" országot be lehetne teríteni napelemmel pl. autópályák mentén.
Napelem hatásfoka nagyon gyorsan fejlődik.
MIT féléve elállított olyan napelemet amely éjszaka is termel áramot (mágneses térből). Gyártás előtt áll.
Elhibázott politikai orbáni döntés volt Paks2!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2016.10.13 15:43

@Alphacharly: Igazad van , még csak megbecsülni sem lehet , mennyibe kerül a bontás , az eredeti állapot vissza állítása. Ez semmi más mint hisztéria keltés a napi balliberális médiákban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html