Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A csütörtöki Napi Gazdaság cikke

Felszámolója másodszor írt ki pályázatot a Cívis Hotels (CH) Zrt. két debreceni, háromcsillagos hoteljének, a főtéren álló Aranybika és a Kálvin téri Best Western eladására, ajánlatot március közepéig lehet tenni rájuk. Emellett folyamatosan jelennek meg a CH többségi tulajdonában lévő cégek hoteljeinek, szálláshelyeinek kiírásai is, így szintén március közepéig lehet pályázni a tiszaújvárosi Phőnix és Kárpátia, valamint a gyulai Park háromcsillagos hotelek megvásárlására - tudta meg lapunk Buga Imre felszámolóbiztostól, a Kelet-Holding Zrt. munkatársától. Eladósorban vannak még a Cívis Inn Tokaj és a debreceni, Bocskaikertben található Bika Tanya vendégházak, valamint a debreceni vasútállomás mellett álló, évek óta bezárt, romos állapotú Debrecen Hotel is.

Az Aranybika és a Best Western megvásárlására az első, novemberi pályázaton nem érkezett ajánlat, az új kiíráson a felszámoló ismét nem jelölt meg irányárat, a szállók forgalmi értékét határozta meg, ez az előbbi esetében mintegy százmillióval, az utóbbinál negyvenmillióval csökkent. Az Aranybika ingatlanának forgalmi értéke nettó 1,9 milliárd forint, egy hozzá tartozó helyiség egyketted tulajdoni hányadának 7,7 millió, a hotel berendezéseinek 35 millió és az ott található műalkotásoké 40 millió forint.

A Best Western értékét 480 millió forintban határozták meg, a berendezéseké 12 millió, míg az azokhoz kapcsolódó művészeti alkotásoké 30 millió. A szállók megvásárlása iránt még nem érdeklődött senki. A vendéglátóhelyeket a felszámolás alatt is működteti a felszámoló. Folyamatosan vizsgáljuk, hogy gazdaságos-e az üzemeltetés, a január-február általában is gyenge hónap a turizmusban, a kevés vendég miatt az Aranybika új szárnyát, ahol az uszoda és wellnessrészleg is működik, le kellett zárni - tette hozzá Buga Imre. A hotel csoportos rendezvényeknek, konferenciának kíván egyre nagyobb számban helyet biztosítani.



A Best Westernt az alkalmazottak tulajdonában lévő Cívis MBO Kft. üzemelteti, amely szintén felszámolás alatt áll, a bérleti díjat azonban rendben fizeti a CH-nak. A CH érdekeltségében lévő Cívis Phőnix Kft. tavaly szeptember óta áll felszámolás alatt, ez a cég működteti és birtokolja a tiszaújvárosi Kárpátia és Phőnix hoteleket.

A szállodalánc tagja a gyulai Park hotel is, amelynek a CH-cégcsoporthoz tartozó Új Park Vendéglátó Kft. a tulajdonosa és üzemeltetője, ez a társaság szeptember óta végelszámolás alatt áll. A vállalatcsoporthoz tartozó Ludas Matyi Panzió Kft. a debreceni és a tokaji vendégházat működteti, ennek szintén szeptemberben kezdődött el a végelszámolása. Azóta áll végelszámolás alatt a Hotel Aranybika Szállodaüzemeltető Kft. is, amely tulajdonosa a nagyon leromlott állapotban lévő, Petőfi téri Debrecen Hotelnek.

A CH első vagyonértékesítési pályázatán csak a hajdúszoboszlói Délibáb hotelre kapott ajánlatot a felszámoló. A nettó 1,1 milliárd forintra taksált szálláshelyet a jelzálogjogosult hitelezők jóváhagyásával 800 millió forintért vásárolta meg a nyertes pályázó, aki nem kívánta nyilvánosságra hozni a nevét. A felszámoló szerint belföldi, a vendéglátásban tapasztalt ajánlattevő vásárolta meg a hotelt. A bevételből a zálogjogosultak részesülnek, valamint a felszámolási költségekre megy belőle, köztük a Délibáb csoportos létszámleépítés keretében elbocsátandó 34 dolgozója járandóságának kifizetésére. Az új tulajdonos valószínűleg újra foglalkoztatja majd a munkavállalók egy részét.



A CH összes tartozása megközelítheti a négymilliárd forintot. A felszámoló által már elismert tartozás mintegy 3,3 milliárd forint (ennek túlnyomó része banki tartozás), 200-300 millió az üdülési joggal rendelkezők szerződésének felmondása miatti követelés, az elbocsátott dolgozók követelése meghaladhatja a 100 milliót, valamint 600 milliós az Aranybika étterem egykori bérlőjének követelése, amely jelenleg per alatt áll. A CH folyamatosan bocsát el dolgozókat, jelenleg 30-40 főt foglalkoztat.

A társaság felszámolása 2010 júniusában indult el, miután sikertelenül zárult a talpra állítása érdekében indított csődeljárás. A tulajdonosoknak a csődeljárás alatt sem sikerült megegyezniük a CH eladásáról az érdeklődő, orosz tulajdonú Glenroy Technologies Zrt.-vel. A társaság a válság következményeként a turizmus visszaesése miatt került nehéz pénzügyi helyzetbe (Napi Gazdaság, 2010. november 17.).