Az Erste Bank Hungary tájékoztatása szerint a pénzintézet a megváltozott ügyféligényekre reagálva fejleszti atm-rendszerét. Ennek megfelelően országszerte 2016 végéig 50 új, készpénzbefizetésre alkalmas automatát állít üzembe, ezzel országosan 60 ilyen készülék fog működni a pénzintézet hálózatában.

A szolgáltatással az ügyfelek a bankfiókok nyitvatartási idejétől függetlenül, gyorsan és egyszerűen tehetik pénzüket bankszámlájukra bankkártyájuk segítségével. A befizetéshez nem szükséges semmilyen nyomtatványt kitölteni, az összeg pedig azonnal rendelkezésre áll a folyószámlán.

Az eddigi tranzakció-számok alapján az érintett fiókokban a tavalyi indulás után a pénztári befizetések forgalmának 20 százaléka átterelődött a pénzbefizetésre alkalmas atm-ekre, és ez az arány folyamatosan nő.

Idén a készpénzbefizetésre alkalmas bankautomaták beállítására, az ezekkel kapcsolatos beruházásokra eddig 940 millió forintot fordított az Erste Bank Hungary, amely 124 fiókkal és 400 bankautomatával rendelkezik Magyarországon.

Az OTP Bank szintén működtet befizetésre alkalmas bankautomatákat. A pénzintézet szerint az ügyfelek visszajelzései pozitívak, így a tervek szerint az idei év végéig 50, míg 2017 végéig 200 pénzbefizetős ATM áll majd a bank ügyfeleinek rendelkezésére. Az OTP országosan jelenleg 1935 atm-mel rendelkezik.

A K&H Banknál is azt tapasztalják: egyre több banki ügyfél igényli, hogy a bankautomaták ne csak pénzfelvételre, hanem pénzbefizetésre is alkalmasak legyenek. A bank jelenleg 459 atm-mel áll ügyfelei rendelkezésére, melyek közül már 77 bankautomata biztosít lehetőséget készpénz befizetésére. A K&H országos lefedettségre törekszik, ennek érdekében további pénzbefizető atm-ek telepítését tervezi.

A K&H hálózatában a szolgáltatás indulása óta a pénzbefizetésre alkalmas atm-eken végrehajtott befizetések összértéke meghaladta a 100 milliárd forintot. A K&H mind a 77 befizetésre alkalmas ATM-je azonnal jóváírja a befizetett összeget a bankkártyához kapcsolt számlán, amiről igény esetén a tranzakciót követően azonnal sms-ben értesíti a számlatulajdonost.