Egyre több gázt éget el a magyar - friss számok érkeztek

Tavaly 7,8 százalékkal nőtt a magyarországi gázfogyasztás - számolta ki a Népszava. Ennek oka szakértőnk szerint elsősorban a hideg, de a gazdaság erősödése is szerepet játszhat.
Domokos László, 2017. február 22. szerda, 11:51
Fotó: Napi.hu

Tavaly 7,8 százalékkal nőtt az ország gázfogyasztása - számolta ki a napilap a hazai rendszer központi irányításáért felelős FGSZ Földgázszállító Zrt. adataiból. Eszerint a 2015-ös 8,9 milliárd köbméter után 2016-ban 9,6 milliárd köbméterre nőtt az országos gázfogyasztás.

A válságot követő fogyasztási mélypont 2014-ben volt, 8,4 milliárd köbméterrel. Ugyanakkor még nagyon messze járunk a 2005-es 14,4 milliárdos éves csúcstól.

Azóta a visszaesést szakértők kevéssé az időjárás enyhülésével, sokkal inkább a gazdaság gyengélkedésével magyarázták. Ezen túlmenően ok lehetett:

  • az energiatakarékosság,
  • a lakások szigetelése,
  • az anyagi gondokkal küzdő fogyasztók kiesése,
  • az energiahatékonyságot növelő projektek megvalósulása.

A növekedésben kisebb részt a gazdaság bővülése is közrejátszhat. Az ipar igénynövekedésére az FGSZ-adatsor egy alpontjából lehet következtetni. Eszerint a közvetlenül az országos nagynyomású vezetékrendszeréről kiszolgált legnagyobb erőművek/gyárak fogyasztása 1,8 milliárdról kétmilliárd köbméterre nőtt.

A Népszava információi szerint 2017 januárja még nagyobb ugrást hozott a gázforgalomban: az ukrán-magyar határ forgalma ismét elérte a régóta nem látott egymilliárd köbmétert. Erre már csak azért is szükség van, mert a hazai kereskedelmi gáztárolók lényegében kiürültek. Így a lakosság ellátása - a hazai kitermelésen túl - immár szinte teljesen a naponta külföldről behozott mennyiségtől függ. A gázbetáplálási útvonalak pedig zavarmentesek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2017.02.22 17:07

@na4:
Az, hideg volt. De hogy a gazdaság erősödése? Mi van? Ez konkrét hülyeség, ezt a népszavás újságíró erősen benézte, az ipar meglehetősen gyengén muzsikált. 2016-ban összességében 0,9%-al növekedett.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2017.02.22 12:53

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html