Egyre több lesz a rossz hitel

A magyarországi bankoknak a rossz kölcsönök arányának növekedésével kell számolniuk a mélyülő recesszió közepette, de a szektor tőkehelyzete elég erős ahhoz, hogy elviselje ezeket a veszteségeket - írta pénteken a Reuters hírügynökség a Magyar Nemzeti Bank alelnökével, Király Júliával készített interjú alapján.
NAPI, 2009. augusztus 28. péntek, 16:20

A jövő év első negyedében a rossz hitelek aránya 13-15 százalékra nőhet a múlt év végi, valamivel 4 százalék felettiről. A bankok ugyanakkor felkészültek erre, emelt kockázati és tőketartalékkal, írta a hírügynökség, Király Júlia előrejelzéséből idézve.

Király Júlia szerint a bankszektor átfogó tőkemegfelelési mutatója - a tőke és a kockázat aránya - 12 százalék fölé emelkedett az idei első félévben az egy évvel korábbi 10-11 százalékhoz képest, miután a külföldi anyacégek a nyereséget visszafektették és feltőkésítették leányvállalataikat. A bankszektor tőkemegfelelési mutatója a kockázatokkal súlyozott követelések és a jegyzett tőke és a profittartalék (Tier I. Capital) arányában 10 százalék fölött van, és még az OTP nélkül is 9 százalék körüli, idézte Király Júlia adatait a hírügynökség.

A nemzetközileg elfogadott minimum az átfogó tőkemegfelelési mutatóra 8 százalék, a Tier I. alapján 4 százalék.

HOZZÁSZÓLÁSOK