Egyre több magyar gondol a jövőre

Szeptember végére csúcsot döntött az élet- és a nem életbiztosítások tartaléka is a biztosítók mérlegében. A hagyományos életbiztosítások is jól mentek - írja szerdai számában a Világgazdaság.
Domokos László, 2017. november 8. szerda, 07:10
Fotó: Pixabay

Egyre fontosabb az embereknek az öngondoskodás, ez látszik a biztosítók mérlegéből. A Magyar Nemzeti Bank friss adatai szerint a harmadik negyedév végén már 2747,4 milliárd forint volt a biztosítók mérlegfőösszege, 72 milliárd forinttal több, mint az év végén, és ez újabb történelmi csúcsnak is számít - írta a napilap alapján az MTI.

Az életbiztosítási tartalékok gyorsan híznak, ami annak is köszönhető, hogy az életbiztosítások, azon belül pedig a nyugdíjbiztosítások népszerűsége töretlen. Szeptember végén az összes életbiztosítási tartalék összege megközelítette az 1900 milliárd forintot. Ennek döntő része - csaknem 1240 milliárd forint - unit linked (befektetési egységhez kötött) életbiztosításban volt, de a hagyományos biztosítások volumene is gyarapodott, és megközelítette a 657 milliárd forintot.

A hagyományos életbiztosításokban lévő megtakarítások mennyisége hosszú időn át csökkent, a fordulatot az adókedvezménnyel támogatott nyugdíjbiztosítások megjelenése hozta el, 2014 óta ha lassan is, de hízásnak indult az állomány. Míg azonban a unit linked biztosításokban elhelyezett megtakarítások mennyisége folyamatosan újabb csúcsokat dönt, a hagyományos életbiztosításoknál még nincs veszélyben a tíz évvel ezelőtti historikus rekord.

HOZZÁSZÓLÁSOK