A cég szerint a hitelpiac visszaesése, a pénzügyi felügyelet és szabályozás szigorodása nyomán egyre több pénzügyi szolgáltató cég szűnik meg felszámolással, végelszámolással.

A leglátványosabb mutató a felszámolásoké: 2010 első hat hónapjában 34 százalékkal több új eljárást indítottak az elmúlt év első félévéhez képest. Tavaly az év elejétől júniusig 82, idén viszont 110 vállalkozás felszámolását kérték.


A felszámolt cégek az összes ágazatban működő vállalkozás több mint 1 százalékát jelentik. Pénzügyi tevékenységet főként kft formában működtetnek, de emellett jelentős a részvénytársaságok száma is (760). E területen 40 külföldi vállalkozás működik itthon.


A végelszámolási eljárások száma 17 százalékkal nőtt a két esztendő első féléveit összehasonlítva, vagyis 2009 első hat hónapjában 111 vállalkozás tulajdonosa kérte az eljárás megindítását, az idei júniusig viszont 130. Január óta minden hónapban stabil, 19-25 közötti a végelszámolások száma, júniusban pedig azonos a tavalyi adattal (19).


A 2009 és 2010 első féléveit összevetve a törölt vállalkozások száma 2,5 százalékkal nőtt. A korábban elindított felszámolási vagy végelszámolási eljárások tavaly júniusig 157, idén 161 esetben végződtek az adott cég törlésével. A tavalyi rekordhónap a februári volt, amikor 45 vállalat tűnt el a rendszerből, míg az idei csúcs eddig az április volt, amikor 32 céget töröltek.


Stagnál a vállalkozó kedv az ágazatban, hiszen a tavalyi első félévben alapított 811 céggel összehasonlítva ebben az évben eddig csupán 1,4 százalékkal több, 823 vállalkozást indítottak útjára. Az első három hónap elmaradt az előző év első negyedévéhez képest, ám április óta optimistábbak a vállalkozók, így a második negyedév adatai végig magasabbak, mint 2009 azonos időszakában. A rekordhónap az április, amikor 182 céget alapítottak: ilyen magas szám nem is volt a tavalyi esztendő első hat hónapjában.


A legtöbb felszámolás a Közép-Magyarország régióban zajlott le (41), a legkevesebb, három, pedig a Dél-Dunántúlon. Az új cégek száma minden régióban hozzávetőleg a felére esett vissza - Budapesten és Pest megyében azonban így is 374 új pénzügyi szolgáltató vállalkozás alakult.