Bár már látható a kelet-közép-európai piacon az elmúlt években visszatartott beruházási kereslet, a szereplők még meglehetősen óvatosak. A leggyorsabb ütemben a lakossági kereslet növekszik, az informatikai beruházásoké ettől még elmarad.

Az elemzés szerint amellett, hogy a kiskereskedelmi vállalatok modernizálják üzleteik informatikai berendezéseit, lendületet vett az e-kereskedelmi forgalom is a térségben. Az alapvető informatikai rendszerek, beszállítói-lánc irányító és logisztikai megoldások mellett a kiskereskedelmi láncok már megkezdték az olyan, sajátos profiljuknak megfelelő informatikai berendezések beszerzését is, mint például az önkiszolgáló pénztárak, illetve az e-kereskedelmi és mobil értékesítési megoldásokat kiszolgáló berendezések.

Az elemzés szerint a következő években ennek a folyamatnak köszönhetően évi átlagban az informatikai kiadások 8 százalékos növekedésére lehet számítani. Az olyan, viszonylag nagy lemaradásban lévő piacokon, mint Oroszország, Ukrajna, a balkáni országok és a szovjet utódállamok a növekedés mértéke meghaladhatja majd a 10 százalékot is.

A kelet-közép-európai uniós tagországok olcsó gyártóbázisként szolgálnak nyugati szomszédjaik számára. Az európai gazdasági helyzet javulásával párhuzamosan a feldolgozóipar informatikai beruházásai is növekedésnek indulnak.

Az IDC számításai szerint a kelet-közép-európai uniós tagországokban a feldolgozóipari informatikai beruházások 2014-ben 5,9 százalékkal, 2015-ben 5,7 százalékkal emelkednek. Oroszországban a növekedés még ennél is gyorsabb ütemű lesz, 2017-ig évente átlagosan 7,3 százalékra.

A lakosság után a távközlési szektor támasztja a legnagyobb keresletet az informatikai berendezések iránt, a térségben a teljes piacnak a 14,5 százalékát képviseli. A távközlési vállalatok a felhő alapú szolgáltatásaik növelésével párhuzamosan hálózati berendezések és megoldások beszerzésére fordítják majd informatikai beruházásaik nagy részét.

A közüzemi vállalatok részéről is az informatikai beruházások növekedésére lehet számítani a térségben a szabályozási környezet változása és a megújítható energiaforrások fokozott kiaknázásának köszönhetően. A szektorban 2017-ig évi átlagban közel 7 százalékos növekedéssel lehet számolni - írja az IDC regionális elemzése.