Egyre többet lehet alkudni a lakáspiacon

Ingatlanszakértők szerint a lakáspiac egyelőre belső szabályozással, átrendezéssel próbálja fenntartani magát.
NAPI Online, 2009. február 13. péntek, 10:25
Fotó:

A vásárlóknak kevesebb a pénzük, ezért több kompromisszumot kötnek: nem a lakás méretéből engednek, inkább nem az eredetileg kiszemelt területen vásárolnak, hanem olcsóbb területre mennek - mondta Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője a Népszavának.

A pénzhiány az eladói oldalon azt eredményezte, hogy az alkutartalék 8-10 százalékra nőtt a korábbi 3-5 helyett, de egyre gyakoribb, hogy extrém, akár 30 százalékos alku is létrejön. Az eladás sürgőssé vált, a megállapodások gyorsabban jönnek létre, az adásvétel az eddigi 3 hét helyett 1-1,5 hétre csökkent. A vásárlók számára a lakás ára fontosabbá vált, mint annak állapota. Akik valóban megérzik a hitelszigorításokat és csak kisebb lakást tudnának venni, azok most inkább kivárnak - állítja Kühne Kata, az OC ügyvezető igazgatója.

A forgalmazók egyre gyakrabban trükköznek: a leggyakoribb, hogy az alacsonyabb kategóriájú lakásokat is igyekeznek "luxuslakásként" reklámozni. Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője szerint az előértékesítésben kínált lakások iránt mérséklődött az érdeklődés, a "tipikus" vásárló 15-25 millió forint közötti ingatlant keres.

HOZZÁSZÓLÁSOK