Elmondása szerint a friss adatok azt mutatják, hogy mind a lakáshitelek, mind pedig a fogyasztási hitelek iránt nő a kereslet, a jelzáloghitel-piacra egyértelműen pozitív hatást gyakorolt a családi otthonteremtési kedvezmény (csok).

Bába Ágnes a lakossági hitelpiacon végbemenő és várható változásokról beszélt előadásában:

  • Előadása elején felidézi, hogy a válság előtti évet futhatja most a lakossági hitelpiac, miután megnövekedett a hitelfelvételi kedv, feleződtek a thm-ek, erősödik a munkaerőpiac és sokkal tudatosabbak is a hitelfelvevők.
  • Idén éves szinten 150 ezer darab adásvételi tranzakció várható a lakáspiacon, az év első kilenc hónapjában 39 százalékkal több adásvétel volt, mint tavaly ugyanebben az időszakban.
  • A fogyasztási hitelkihelyezésekben is jó év volt a mostani, leginkább személyi és szabad felhasználású jelzáloghiteleket keresi a lakosság. Idén 46 százalékos növekedés lehetett tapasztalni a jelzáloghitel-piacon éves alapon, melyben érezhető a refinanszírozás és a csok pozitív hatása is.
  • Mostanra rekord alacsony szinteken van a létszámleépítést tervező kkv-k száma (3 százalék). Emellett az is látszik, hogy a kkv-k negyede fizetésemelésre készül.
  • Ma már bőven 5 százalék alatti thm-ek is elérhetőek a piacon, ami már alacsonyabb szint, mint a devizahitelezés legaktívabb éveiben volt. Mára a vásárlók 2009-es képest tudatosabban vesznek fel hitelt a hosszabb kamatperiódusú hiteleket választva.

Több fontos dolog is történt 2015-ben a lakossági hitelpiacon:

  • A jövedelemarányos hitelezés nem változtatta meg jelentősen az átfutási időket, a kockázati elbírálást vagy a hitelezhető ügyfelek körét, azonban egységesebbé válhatott szektor szinten a hitelbírálat rendszere.
  • A fair banki szabályozás bevezetésével az árazási metódusok és a korábbi ügyfél-tájékoztatási standardok sem változtak meg jelentősen, de átláthatóbbá válhatott az ügyfelek felé a hitelek árazása.
  • Az elszámolással és forintosítással kapcsolatban az előadó kiemelte, hogy bár ezek az intézkedések csökkentették a bankszektor és az ország sérülékenységét, azonban óriási terhet is jelentett a bankszektor számára.

A jövő évre vonatkozóan Bába Ágnes fenntartható növekedést vár a lakossági hitelpiacon, miután várhatóan továbbra is alacsony marad a kamatkörnyezet, stabil marad a foglalkoztatottsági szint, folytatódhat az ingatlanpiac erősödése, emellett csökkenhet az építések, bővítések áfája, valamint egyre többen vehetik majd igénybe a csokot.