Ekkora profitot termel a paksi erőmű

Gazdaságosak, megtérülők és biztonságosak lesznek a paksi erőmű megépítendő blokkjai – jelentette ki Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter Várpalotán.
Domokos László, 2018. április 11. szerda, 12:58
Fotó: Napi.hu

A paksi atomerőműben létesítendő két új blokk megépítését a folyamatosan növekvő energiaigény, a meglévő erőműpark elöregedése és a fogyatkozó energiatartalékok indokolják. A fejlesztés lehetővé teszi a tartósan olcsó energia előállítását, valamint a térség fejlődését is előmozdítja.

Az erőmű 7,3 százalék profitot termel majd a következő 60 évben - mondta Süli János a a Jó szerencsét! köszöntés elfogadásának 124. évfordulója alkalmából (!) rendezett emlékülésen az MTI beszámolója szerint.

Még 2009-ben döntött a parlament az atomerőmű bővítésének előkészítéséről, majd 2014-ben a kormány aláírta az orosz féllel való megállapodást. Az érdemi munka 2015-ben kezdődött, ezt követően másfél éves szünet következett a brüsszeli bizottság vizsgálatai miatt. 2018 februárjában az orosz fél birtokba vette a felvonulási területet, amelyen 72 épület létesül majd. A legfontosabb engedélyek már rendelkezésre állnak, a főépületre vonatkozó engedély azonban legkorábban 2019 október végén lesz meg.

Az építkezésen mintegy 8 ezer ember dolgozik majd, 1350 lakás is épül, így a beruházástól jelentős térségfejlesztés is várható.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2018.04.11 15:33

Csak azt hiányolom a cikkből, hogy hány év alatt térül meg ez a rengeteg pénz és akkor még a hitelkamatokról nem is beszéltem...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html