Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az optimizmus annak köszönhető, hogy a vállalkozások a gazdaságpolitikával, a közterhekkel és a vállalat pénzügyi eredményével kapcsolatban is derűlátóak lettek. Szokásos módon a középvállalkozások a legoptimistábbak, hangulatuk stabilan a pozitív tartományban mozog (11 pont). Melléjük a kisvállalkozások is felzárkóztak, várakozásaik szintén átléptek a pozitív sávba (2 pont), míg a mikrovállalkozások bizalma jelenleg -8 ponton áll.

Az index javulása azt mutatja, hogy a vállalkozások kedvező fordulatra számítanak a magyar gazdaságban, és saját helyzetüket is stabilnak látják. Bíznak a vállalkozásbarát kormányzati intézkedésekben, és kedvezően fogadták a felmérés előtt elfogadott jövő évi adócsomagot. Majdnem minden negyedik cégvezető szerint a kormányzat vállalkozásbarát lesz a következő egy évben. Az előző negyedévhez képest több mint kétszer annyian (19 százalék) számolnak a jelenleginél alacsonyabb közterhekkel, miközben a növekvő adókkal és járulékokkal tervezők aránya 4 éve csökken - mondta Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

A vállalkozások árbevételüket és nyereségüket tekintve is derűlátóbbak lettek, átlagosan 6,9 százalékos árbevétel és 4,6 százalékos profitnövekedéssel számolnak a következő egy évben. Legutoljára hat évvel ezelőtt vártak ilyen magas pénzügyi eredményeket.

Az ágazatok közül egyedül az ipari cégek várakozásai romlottak, ami feltehetően összefüggésben van az idei évre jellemző ingadozó ipari termeléssel, a többi szektor hangulata ugyanakkor javult - írták.

A K&H és a GfK Magyarország 2004 óta készíti a negyedéves kkv-bizalmi index kutatást, 500 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóinak megkérdezésével. A legutóbbi felmérés augusztus 26. és szeptember 8. között történt.