BUX
39844

El se hinné, kik kapnak elképesztően alacsony nyugdíjat

Ezúttal két népszerű idős énekes, Demjén Ferenc és Koós János vallott alig pár tízezer forintos nyugdíjáról. Korábban több más híresség is panaszkodott már az alacsony juttatásra. A Művészeti Szakszervezetek Szövetsége próbál valamilyen nyugdíjkiegészítést kiharcolni az érintett művészeknek - írja a hvg.hu az RTL Híradó alapján.

Szabó Dániel, 2017. november 5. vasárnap, 15:20

A portál szerint a több mint hat évtizede pályán lévő Koós János havonta 67 ezer forintot, míg Demjén Ferenc 48 ezer forintot kap havonta. A problémát a szabadfoglalkozású művészek esetében az okozza, hogy csak 1975-től volt lehetőségük arra, hogy bejelentve végezzék a munkájuk, így a szolgálati idejüket is csak onnantól számítják. Viszont a nem fix munka esetében nehezebb a munkaéveket is kiszámítani.

Bonyolítja a helyzetet, hogy a szabályok megváltoztak: a nyugdíjmegállapításnál csak az 1988 óta eltelt évek számítanak. A rendszerváltozás környékén pedig a sztárok közül sokan kényszervállalkozók lettek és hakninként számláztak - állítják, hogy járulékot ekkor is fizettek az örökségi juttatás miatt. A zenészek helyzete könnyebb, mert ők még vállalnak fellépéseket, amelyekből kiegészítik szerény nyugdíjukat.

A Művészeti Szakszervezetek Szövetsége elnöke, Gyimesi László azt mondta, hogy más megoldást keresnek, amellyel az érintettek méltányossági alapon valamilyen kiegészítést kaphatnak. Valamilyen "járadékjellegű" megoldást keresnek, amelyet akár a szerzői jogdíjakhoz kötve utalnának.

Demjén és Koós mellett vallott már nyugdíjáról Lang Györgyi és Wachorn András festő is. Előbbi 80 ezer forintot, utóbbi 51 ezer forintot kap az államtól - ahogy arról korábban a Napi.hu is írt.

Címlapkép: Napi.hu/Szász Péter