Eladással indul az MKB Bank szanálása

Megkezdődött az MKB Bank tavaly decemberben bejelentett, leányvállalatokra is kiterjedő újjászervezése. Az átalakítási program első lépéseként az MKB Bank értékesítette tulajdonrészét biztosító társaságaiban, valamint önálló pénzügyi társaságot hoz létre a bankot terhelő rossz portfólióelemek kezelésére - jelentette be a pénzintézet.
Napi.hu, 2015. január 8. csütörtök, 13:20
Fotó: Napi.hu

A magyar állam 2014. december 18-ától átadta az MKB Bank tulajdonosi és igazgatósági jogainak gyakorlását az MNB-nek.

Az újjászervezeés első lépéseként a jegybank 36,5-36,5 százalékot értékesített az MKB Általános Biztosító Zrt.-ben, valamint az MKB Életbiztosító Zrt.-ben meglévő 37,5-37,5 százalékos MKB-részesedéséből - összesen 1 millió euró értékben - a biztosítótársaságok többségi tulajdonosának, a Versicherungskammer Bayernnek.

A lépés indoka, hogy így a további növekedéshez szükséges tőkeinjekciók elkerülhetők, valamint a befektetés megtérülése már középtávon sem várható. A stratégiai együttműködésből pedig továbbra is profitál az MKB Bank, mivel az idén januárban záródó tranzakció után is megőriz 1-1 százalékos részesedést a két biztosítóban. Emellett a 2007-ben alapított biztosítócégek továbbra is az MKB nevét viselik majd.

Csokorba gyűjtik a rossz portfóliót

A mai bejelentés szerint a költségtényezők racionalizálása mellett az MKB gyorsítja a korábbi évek veszteségeiért döntően felelős rossz portfólióelemek különválasztását is. A folyamat során önálló pénzügyi társaságot (MKB Pénzügyi Zrt.) hoz létre, amely képes a bank mérlegétől teljesen elkülönítetten, hatékonyan kezelni a leválasztott portfólióelemeket.

Balog Ádám MNB-alelnök december 19-i bejelentése szerint a szanálási törvény biztosított mozgástéren belül marad majd az MNB. Ez jelentheti egyrészt az eszközállomány 18-22 százalékára rúgó rossz állomány piaci értékesítését, valamint egy külön MKB-rosszbankba való szervezését és annak későbbi értékesítését.

Az MNB várhatóan egy évig veszi át a bank irányítását, ezt követően jöhet a privatizáció - fogalmazott akkor az alelnök. Elmondása szerint az MKB átalakítása várhatóan sem az adófizetők, sem pedig a hitelezők pénzét nem veszi majd igénybe.

A reorganizációs átalakítások célja az MKB működésének racionalizálása, és a felesleges költségtényezők felszámolása, hogy a bank hosszút ávon is számottevő növekedési potenciállal működhessen tovább. Az MNB minden rendelkezésre álló eszközével biztosítja az átalakítás zökkenőmentességét, így az átszervezés az ígéretek szerint nem érinti a banki szolgáltatások folytonosságát.

A napokban derült ki, hogy az állam által megvásárolt MKB Bank irányításában december 18-án jelentős változások következtek be: a korábbi vezérkart szinte teljes egészében leváltották, a menedzsmentjogokat a jegybank által kirendelt szanálási biztosok vették át. A kirendelt szanálási biztosok: Földényiné Láhm Krisztina, Nyemcsok János, Sándor Benedek és Szuromi-Kovács János. A bank közgyűlésének jogköreit szintén a szanálási biztosok gyakorolhatják, de azzal a megkötéssel, hogy az ebben a feladat - és hatáskörben meghozandó döntések csak Balog Ádám, a jegybank alelnökének jóváhagyásával történhetnek meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unorrtodox, 2015.01.08 21:34

...jó hír...a magyar tulajdonú bank szárnyalni fog...mint a Széchenyi bank!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html