Eladták a Mercedes gyárterületét

A Mercedes új üzemének leendő igazgatója és a város polgármestere írta alá pénteken a beruházáshoz szükséges terület adásvételi szerződését Kecskeméten.
NAPI Online, 2009. február 13. péntek, 13:18
Fotó:

A 441 hektáros terület nettó áron közel kilencmilliárd forintért cserélt gazdát - tájékoztatott az MTI-Eco. A ceremónián a helyi önkormányzat képviseletében Zombor Gábor polgármester, valamint Michael Friess, a Mercedes projektvezetője látta el kézjegyével a dokumentumot, melynek előkészítése mintegy fél évet vett igénybe.

Büszkén mondhatjuk, hogy amit vállaltunk, azt maradéktalanul teljesítettük - mondta a polgármester, emlékeztetve arra, hogy a Daimler több helyszín közül választotta Kecskemétet. Úgy vélte, a döntésben szerepet játszott, hogy a város az első pillanattól kezdve aktív, együttműködő partnerként vett részt a projekt megvalósításában. A polgármesteri hivatal cselekvő résztvevőként kapcsolódott be az engedélyezési eljárások lebonyolításába is, így e folyamat gyorsan zajlott: mintegy fél év alatt minden feltétel teljesült az új Mercedes-gyár építési munkálatainak megkezdéséhez.

A polgármester kiemelte: a beruházás érdekeit szem előtt tartva mindent megtettek, hogy a 441 hektáros, korábban 170 parcellából álló terület minél előbb olyan állapotba kerüljön, hogy a Daimler átvehesse a tulajdonjogot és megkezdődjön a beruházás tényleges megvalósítása. A földvásárlás fedezetéül a korábban kibocsátott kötvény szolgált, ez teremtett forrást a terület megvásárlásához és továbbértékesítéséhez.

A stuttgarti székhelyű Daimler-Benz konszern tavaly júniusban jelentette be, hogy Magyarországot választja új Mercedes modelljei gyártásának helyszínéül, a cég elnökségének egyhangú döntése alapján a 800 millió eurós beruházással megvalósuló új üzemet Kecskeméten építik fel. A kecskeméti üzem a Daimler-Benz első kelet-európai gyára lesz, egyben Magyarország történetének egyik legjelentősebb zöldmezős beruházása.

A tervek szerint a gyártás előreláthatóan 2012-ben kezdődik és közvetlenül 2.500, illetve a beszállítói körben további 10 ezer munkahelyet jelent. A gyártelep létesítése összefüggésben áll azzal, hogy a Mercedes-Benz kompakt autó modelljeinek a számát a jelenlegi kettőről négyre kívánja növelni. A Mercedes új generációs A-és B-osztályának járműveit gyártaná Kecskeméten.

HOZZÁSZÓLÁSOK