BUX
32781

Bezár egy nagy gépgyártó üzem Magyarországon - bajban a dolgozók

A fűnyírókat és azok alkatrészeit készítő MTD Hungária Kft. bejelentette, hogy 2020. augusztus 7-én a termelési tevékenységét a Veszprém megyei Nemesvámoson lévő gyárában megszünteti. Az intézkedés várhatóan 465 főt érint, ám a gyárbezárás ennél jóval több ember számára lehet kedvezőtlen, ha a szezonális munkavállalókat is beleszámítjuk.

K. Kiss Gergely, 2020. május 13. szerda, 16:17

Az amerikai gyökerű gyártócég Európa, Közel-Kelet és Ázsia (EMEA) divíziójának vezérigazgatója a Facebookon jelentette be a szomorú hírt. Charles Moll szerint az MTD az európai piacokhoz igazítja termelését.

"A logisztika átszervezése után a világszerte elhelyezkedő termelőüzemek összehangolása zajlik az MTD globális vezető pozíciójának megerősítése érdekében azáltal, hogy jobban kihasználja a gyártási kapacitásait ott, ahol költséghatékonyabb termeléssel rendelkezik. Ez növeli versenyképességünket a fűnyírótraktor üzletágban, és rugalmas kapacitásokat épít ki annak érdekében, hogy jobban koncentrálhassunk a jövőbeni célokra, mint például az akkumulátortechnika, akkumulátorral működtetett eszközök és robotizált fűnyírás. Társaságunk ezért úgy döntött, hogy reagál a gyorsan változó piaci körülményekre, és a fűnyírótraktorok, akkumulátorral működtetett szerszámok és robotok jövőorientált termékszegmenseinek gyártását az USA-ban és Izraelben található üzemeibe koncentrálja" - írta a cégvezető.

Moll szerint az MTD azt tervezi, hogy augusztus 7-én a termelési tevékenységét a nemesvámosi gyárában megszünteti. Az intézkedés várhatóan 465 főt érint. A társaság magyarországi fiókképviselete ugyanakkor megmarad: a jövőben értékesítési, adminisztratív és logisztikai feladatokat lát el. Az MTD ezért nagyjából 55 munkahelyet tart fent a régióban - írta.

Magyarázata alapján a döntés az MTD általános gyártási kapacitásainak jobb kiaknázásán alapult, különös tekintettel a költséghatékony termelési modellel rendelkező amerikai gyárakra. Az MTD azt várja, hogy ezáltal versenyképesebb árú termékeket tud biztosítani az EMEA piac számára.

Nem volt topon a cég, de a döntés váratlanul jöhetett

A vezérigazgató arról nem ejtett szót, hogy a gyárbezárás mennyiben kapcsolódik a koronavírus-járvány okozta gazdasági problémákhoz, ám annyi bizonyos, hogy márciusban a társaság még operátorokat toborzott az üzembe Facebook-oldalán.

Az MDT magyar leányvállalatának mérlege a legutóbbi, 2018 november/2019 októberi üzleti évben visszaesést tükröz. A cég 89,4 millió eurónyi árbevételt produkált, vaskos 4,7 millió eurós veszteség mellett, miközben a megelőző időszakban még a 107,3 millió eurós forgalmat könyveltek el, 67,2 ezer eurós nyereség mellett.

Az MTD 1996-ban építette fel nemesvámosi üzemét. A cég honlapjának tanúsága szerint évente megközelítőleg 250 ezer darab fűnyírót és 65 ezer darab fűnyírótraktort gyártanak. A szezonban naponta 2000-2500 darab gép készül náluk. Gyártósoraik legintenzívebb hónapjaiban több mint ezren dolgoznak a telephelyen, a szezonális munkavállalókkal együtt.