A Napi Gazdaság hétfői számának cikke


Kevés az esélye annak, hogy Brüsszel rábólint a kormány tervére, amely szerint megszűnne a bérfőzési szeszadó.


Lapunk is beszámolt arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, meghirdetve 29 pontját, a megszüntetendő kisadók közé sorolta a bérfőzési szeszadót is. Ebből tavaly a korábbi évekhez képest rekordbevétel származott, összesen több mint 200 ezer bérfőzető révén nyolcmilliárd forint folyt be a költségvetésbe. Mivel jövedéki szabályozásról van szó, a módosításhoz szükséges az Európai Bizottság beleegyezése is, ám ez több szempontból is kérdéses. Maga az adó eltörlése sem lesz egyszerű, hiszen a jövedéki termékek adóztatása szigorú rend szerint zajlik, a termékekhez minimumadó kapcsolódik. Ez alól kivételt jelent a szőlőbor, amelynek jövedéki adóját 2005-ben csökkentette nulla forintra az országgyűlés, hiszen a szőlőborra jellemzően nem vetnek ki jövedéki adót.


A pálinka esetében azonban nem a minimumadó megléte a legnagyobb probléma. A csatlakozási tárgyalásokon ugyanis kemény meccseket kellett játszania a magyar delegációnak annak érdekében, hogy egyáltalán fennmaradhasson a bérfőzetés intézménye. Brüsszel ugyanis attól tartva, hogy a Magyarországon előállított pálinka piacbefolyásoló tényező lesz, igyekezett azt visszaszorítani. Piacbefolyásolásra hivatkozni nem is volt alaptalan, a Magyarországon előállított tömény szeszek negyedét teszi ki ugyanis a pálinka. Végül fennmaradhatott a rendszer és a magyar szabályozásba a kedvezményes kulcs alkalmazása is bekerült.


A hatályos szabályozás szerint kedvezményesen legfeljebb 50 liter, száz fokosnak megfelelő pálinka főzethető - ez száz liter ötvenfokos pálinkának felel meg. A kedvezményes kulcs száz fokra vetítve 138 ezer forint hektoliterenként - vagyis száz liter ötvenfokos pálinka 69 ezer forint adót keletkeztet. Az ötven fok feletti mennyiségnél már nem jár a kedvezmény, itt 276,1 ezer forint az adó hektoliterenként száz fokra vetítve. A magyar szabályozás egyébként a maximum kedvezményt veszi alapul, Brüsszel ugyanis legfeljebb ötvenszázalékos kedvezményt engedélyez.