Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete mai határozatában visszavonta a 2006 novembere óta működő Athlon Pénzügyi Szolgáltató Zrt. tevékenységi engedélyét és kezdeményezte a Fővárosi Bíróságnál a társaság felszámolását. A felszámolás elrendelését követően a felszámolást a jogszabályok szerint a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. köteles elvégezni.

Az Athlon több mint egy hónapja, július 8-án csődeljárást kezdeményezett maga ellen. A csődeljárás során az Athlon a hitelezői kifizetéseket szüneteltetheti, ám a társaság ügyfeleinek a fennálló tartozásaikat továbbra is, az eddigi rendben fizetniük kell.

Az Athlon a hazai gyorskölcsön-piac egyik szereplője a meghatározó Provident és a Kápé mellett. Az elmúlt hónapokban ezen - igen magas teljes hiteldíjmutató (THM) mellett - rövid futamidőre kis összegű hiteleket kínáló társaságok ellen széles körű, a politika által is támogatott polgári ellenállás kezdődött, amelynek során a Provident ellen - bejelentések alapján - sajtóhírek szerint a Gazdasági Versenyhivatal és az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) is eljárást indított.

A megnehezült piaci környezet minden bizonnyal komoly hatással volt az Athlon üzleti tevékenységére is, ez is közrejátszhatott a cég fizetésképtelenné válásában. Az Athlon egyébként sem állt stabil lábakon: a cégbíróságon elérhető utolsó, 2007. decemberi eredménykimutatása szerint a társaság a 2006-os 52 után 473 millió forintos mérleg szerinti veszteséggel zárta az évet. 

A felügyelet már 2009. július 13-i határozatában kötelezte az Athlon Zrt.-t arra: 45 napon belül maradéktalanul feleljen meg a saját tőke minimális mértékére vonatkozó jogszabályoknak, s egyúttal biztosítsa a megfelelő működési feltételeket az üzletileg megbízható, stabil tulajdonosi joggyakorlás érdekében. A kötelezés oka az volt, hogy az Athlon Zrt. tulajdonosai közti viták következtében a társaság tőkehelyzete rendezetlen, annak saját tőkéje elmaradt a jogszabályban előírt minimális jegyzett tőkétől. Akkor a PSZÁF másfélmillió forintos büntetést is kiszabott.

A felügyeletet az elmúlt napokban tájékoztatta a Fővárosi Bíróság arról, hogy hitelezői egyetértés hiányában az Athlon Zrt. csődeljárásának megszüntetéséről döntött. Ez azt jelenti, hogy a társaság továbbra sem fogja tudni rendezni tőkehelyzetét, betartani a megbízható ellenőrzésre és irányításra vonatkozó jogszabályokat, illetve az esedékes fizetési kötelezettségeinek sem tud eleget tenni.

A mai felügyeleti intézkedésre azért került sor, mert a PSZÁF korábbi határozata óta eltelt időszak történései kizárják annak lehetőségét, hogy az abban foglalt kötelezéseknek az Athlon Zrt., s annak tulajdonosai eleget tegyenek, és így helyreállítsák a társaság jogszabályszerű működését.

Az engedély-visszavonást követően, illetve a felszámolás időszakában a korábban megkötött lakossági gyorskölcsön-szerződések feltételei, futamidői változatlanok maradnak, nem módosulnak. A kihelyezett hitelek törlesztő részleteit az ügyfeleknek az eddig megszokott rendben kell visszafizetniük. Késedelmes teljesítés vagy a fizetés elmaradása esetén a szerződésben, illetve a jogszabályokban meghatározott jogkövetkezmények róhatók ki az ügyfélre. Az Athlon Zrt. kizárólag gyorskölcsönök nyújtására rendelkezik tevékenységi engedéllyel, betétgyűjtéssel nem foglalkozik.