Elbukott a gyorshitel-cég! Visszavonta engedélyét a felügyelet

A tőkehelyzet rendezetlensége, és a minimális jegyzett tőke hiánya miatt visszavonta az Athlon engedélyét a PSZÁF, egyben kezdeményezte a cég felszámolását.
NAPI, 2009. augusztus 12. szerda, 16:07
Fotó:

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete mai határozatában visszavonta a 2006 novembere óta működő Athlon Pénzügyi Szolgáltató Zrt. tevékenységi engedélyét és kezdeményezte a Fővárosi Bíróságnál a társaság felszámolását. A felszámolás elrendelését követően a felszámolást a jogszabályok szerint a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. köteles elvégezni.

Az Athlon több mint egy hónapja, július 8-án csődeljárást kezdeményezett maga ellen. A csődeljárás során az Athlon a hitelezői kifizetéseket szüneteltetheti, ám a társaság ügyfeleinek a fennálló tartozásaikat továbbra is, az eddigi rendben fizetniük kell.

Az Athlon a hazai gyorskölcsön-piac egyik szereplője a meghatározó Provident és a Kápé mellett. Az elmúlt hónapokban ezen - igen magas teljes hiteldíjmutató (THM) mellett - rövid futamidőre kis összegű hiteleket kínáló társaságok ellen széles körű, a politika által is támogatott polgári ellenállás kezdődött, amelynek során a Provident ellen - bejelentések alapján - sajtóhírek szerint a Gazdasági Versenyhivatal és az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) is eljárást indított.

A megnehezült piaci környezet minden bizonnyal komoly hatással volt az Athlon üzleti tevékenységére is, ez is közrejátszhatott a cég fizetésképtelenné válásában. Az Athlon egyébként sem állt stabil lábakon: a cégbíróságon elérhető utolsó, 2007. decemberi eredménykimutatása szerint a társaság a 2006-os 52 után 473 millió forintos mérleg szerinti veszteséggel zárta az évet. 

A felügyelet már 2009. július 13-i határozatában kötelezte az Athlon Zrt.-t arra: 45 napon belül maradéktalanul feleljen meg a saját tőke minimális mértékére vonatkozó jogszabályoknak, s egyúttal biztosítsa a megfelelő működési feltételeket az üzletileg megbízható, stabil tulajdonosi joggyakorlás érdekében. A kötelezés oka az volt, hogy az Athlon Zrt. tulajdonosai közti viták következtében a társaság tőkehelyzete rendezetlen, annak saját tőkéje elmaradt a jogszabályban előírt minimális jegyzett tőkétől. Akkor a PSZÁF másfélmillió forintos büntetést is kiszabott.

A felügyeletet az elmúlt napokban tájékoztatta a Fővárosi Bíróság arról, hogy hitelezői egyetértés hiányában az Athlon Zrt. csődeljárásának megszüntetéséről döntött. Ez azt jelenti, hogy a társaság továbbra sem fogja tudni rendezni tőkehelyzetét, betartani a megbízható ellenőrzésre és irányításra vonatkozó jogszabályokat, illetve az esedékes fizetési kötelezettségeinek sem tud eleget tenni.

A mai felügyeleti intézkedésre azért került sor, mert a PSZÁF korábbi határozata óta eltelt időszak történései kizárják annak lehetőségét, hogy az abban foglalt kötelezéseknek az Athlon Zrt., s annak tulajdonosai eleget tegyenek, és így helyreállítsák a társaság jogszabályszerű működését.

Az engedély-visszavonást követően, illetve a felszámolás időszakában a korábban megkötött lakossági gyorskölcsön-szerződések feltételei, futamidői változatlanok maradnak, nem módosulnak. A kihelyezett hitelek törlesztő részleteit az ügyfeleknek az eddig megszokott rendben kell visszafizetniük. Késedelmes teljesítés vagy a fizetés elmaradása esetén a szerződésben, illetve a jogszabályokban meghatározott jogkövetkezmények róhatók ki az ügyfélre. Az Athlon Zrt. kizárólag gyorskölcsönök nyújtására rendelkezik tevékenységi engedéllyel, betétgyűjtéssel nem foglalkozik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

broom1, 2009.08.13 16:51

gyrosana,
azért, mert felszámolják, az adósok kötelezettségei nem változnak, lásd itt: http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=416608&place=frisshirek
az azért messze van a gusztustalanságtól, hogy a hitelnyújtó követeli vissza a jussát, az aláírt szerződésben foglaltak szerint
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gyrosana@freemail.hu, 2009.08.13 13:45

Helyes!! nekem nincs kölcsöm az athlonál, de a barátnömnek igen. nagyon gusztustalanok.már hátralékja van és azt monták neki hogy 3 nap mulva végrehajto jön és foglal ingo-ingatlant. azt had ne mondjam hogy 30ezeröl van szo. az ö háza 20 milliot ér.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

broom1, 2009.08.13 10:23

lakatorrobi,

ennél azért bonyolultabb a helyzet, pl aki a munkahelye elvesztése után vmiből ki akarja fizetni a gázszámlát, a gyerek ebédjét, stb., az hova forduljon?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lakatarrobi, 2009.08.12 21:46

Senki sem kényszerit senkit, hogy hitelt vegyen fel ezektől a társaságoktól.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

horvath1214, 2009.08.12 20:42

Nagyon helyesen döntöttek.Sajnos mi is az áldozatai lettünk nem csak nekik,hanem a providentnek is.Ők azzal nem törődtek,hogy az embernek lesz-e ennivalója,nekik fizetni kellett.Az athlonos pénzbeszedő arra biztatott bennenünket,hogy lopjunk,törjünk be vagy kérjünk kölcsön,hogy neki fizetni tudjunk.Azt is letagadta az athlonnál,hogy hivatásos tűzoltó volt,és ezért ki is rúgták a tűzoltóságtól.A providenttel is ugyan ezt kellene tenni,és végleg kizavarni őket az országból.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html