BUX
38667

Elbukott a National Geographic Junior

A NAPI Gazdaság értesülése szerint nem használhatja a Junior nevet tervezett kiadványán a Sanoma Budapest Kiadói Zrt., amely National Geographic Junior címen márciustól készült legújabb magazinja terjesztésére.

NAPI Online, 2006. március 30. csütörtök, 07:50

Az újság információit a kulturális tárcánál is megerősítették, s elmondták, hogy Bozóki András miniszter - helyt adva az EstMédia-csoporthoz tartozó Pesti Est Kft. fellebbezésének - jogerős közigazgatási határozatában elutasította a National Geographic Junior nyilvántartásba vételi kérelmét. (A Pesti Est beadványát első fokon elutasították a lapnyilvántartási főosztályon, így került a kulturális tárca miniszterének döntési hatáskörébe az ügy.)

A döntést igazságosnak tartja Hanák Tamás, az EstMédia-csoport stratégiai értékesítési igazgatója, aki szerint ugyanabban a termékkategóriában nem illik és nem szabad azonos néven lapot indítani. Szerinte a határozatból kiderül, hogy jogos volt az érvelésük, mely szerint mind a lapcím, mind annak grafikai megjelenítése alkalmas a fogyasztók megtévesztésére. A Pesti Est által tíz éve indított, 110 ezer példányban megjelenő ingyenes magazin, a Junior olyan márkanévvé vált a lappiacon, amely védjegynek járó jogokat mondhat magának - tette hozzá.

Meglepőnek és jogszerűtlennek tartja a National Geographic Junior lapnyilvántartásba vételi kérelmének elutasítását Czingráber Eszter, a Sanoma lapigazgatója. A kiadó él a következő jogorvoslati lehetőséggel: pert indít a Fővárosi Bíróságon. A lapigazgató érthetetlennek tartja, hogy kizárólag egy - hétköznapi - szó miatt született a számukra kedvezőtlen döntés, és ezért nem juttathatják el olvasóikhoz az új magazint. Érvelése szerint számos olyan sajtótermék kapható, amelynek nevében ugyanaz a szó szerepel. Erre példaként az Otthon magazint hozta föl, amelyet a Sanoma jelentet meg, mégsem kezdeményezett eljárást azért, hogy más lakberendezési lap ne használhassa címében az otthon szót. (A kulturális tárca lapnyilvántartási osztályának adatai szerint egyébként több időszaki kiadvány címében is szerepel a junior kifejezés.)

A Sanománál most azon dolgoznak, hogy - akár csak átmeneti időre is - új lapcímmel kezdhessék el terjeszteni a National Geographic Juniort. Az új lapcím használatához azonban az anyacég hozzájárulását is meg kell szerezniük, hiszen az eredeti licencszerződés a National Geographic Juniorra szól.