A keddi Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. száz százalékos tulajdonát megtestesítő törzsrészvény-csomagjának állami megvételére 2,1 milliárd forintot csoportosítanak át a Miniszterelnökséghez.

Az ügyletről - a tulajdonos eladási szándéka esetén - a nemzeti fejlesztési miniszternek és a Miniszterelnökséget vezető miniszternek együtt kell gondoskodnia, a részesedés megszerzésével kapcsolatos eljárás lefolytatásával és az adásvételi szerződés megkötésével a Miniszterelnökséget vezető minisztert bízta meg a kormány.

Az Országgyűlés az idén nyáron fogadott el törvényt arról, hogy Mezőhegyesen az állami ménes fejlesztésével, a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. földjeit is felhasználva, az állam mintagazdaságot hoz létre.

A kormány indoklása szerint a törvény célja Magyarország egyik legjelentősebb mezőgazdasági területének megóvása és fejlesztése, a hagyományokra épülő, de korszerű technológiákat alkalmazó mezőgazdasági gazdálkodás elősegítésével. A kabinet jelentős ménesállományt hozna létre a Magyarországon honos lófajtákból, továbbá a térség oktatásának és turisztikájának fellendítését is célul tűzte ki, a tangazdaság agrárképzési gyakorlati hely lesz.

A Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok újjászervezésének koordinálására még az év elején kormánybiztost neveztek ki Farkas Sándor személyében.

A kormányzat ígéretet tett arra, hogy gondoskodik az érintett több száz dolgozóról.

A tangazdaság létrehozása érdekében felfüggesztették a térségben meghirdetett földterületek eladását és felülvizsgálták a földbérleti szerződéseket is, az érintett gazdák kártalanításával.

A ménesbirtokot 1784 decemberében alapították, az a 2004-es privatizációig Európa legrégibb állami birtoka volt.

A nyilvános cégadatok szerint a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. árbevétele mintegy 6,6 milliárd forint volt, csaknem egy milliárddal több az előző évinél, több mint fele exportból származott. Az adózott eredmény 2015-ben 541 millió forintot tett ki az előző évi 1,721 milliárd forint után. A mérleg szerint mintegy 1 milliárd forint jegyzett tőkéjű társaság saját tőkéje 2015 végén 4,1 milliárd forintot tett ki.