A porszívógyártás Ázsiába költöztetése miatt tömeges létszámleépítésről döntött az egykori Lehel-gyárból lett jászberényi Electrolux. A 2019. szeptember 10-én bejelentett szervezeti átalakítások 2020. február 1. és 2021. január 31. között tizenhárom lépcsőben zajlanak majd le, és legfeljebb 800 Electrolux munkatársat érint majd.

A Világgazdaság csütörtöki számában arról ír, hogy a dolgozók karácsony előtt nem, csak az elmúlt napokban kapták meg a tájékoztatót az elbocsátásukról. A svéd Electrolux viszont megpróbál a lehető legkorrektebbül eljárni az érintettekkel. Egyrészről a munkáltató igazolásokat állít ki a távozó munkavállalóknak az elsajátított képesítéseikről, valamint állásbörzékkel, telefonos kiközvetítéssel próbál gondoskodni arról, hogy új munkahelyet találjanak a leépítésre kerülő emberek.

A helyi üzemi tanács emellett az ő érdekükben is egyeztet a céggel, hogy mielőbb megköthessék a 2020-as évre szóló bérmegállapodást. A kormány döntése értelmében a 2019-eshez képest 8-8 százalékkal nő a minimálbér és a garantált bérminimum összege, de ennél nagyobb emelést szeretnének. A távozók számára ez azért fontos, mert novemberben átfogó szociális megállapodást kötöttek, aminek része az is, hogy a végkielégítéseket és a felmondási időre járó béreket a fizetésekhez igazították.

Az Electrolux emellett azt is vállalta, hogy a felmondási időt nem tölteti ki a dolgozókkal, viszont azt kifizeti.

A lap szerint már 50 Jászberény környéki munkáltató is jelezte, hogy felvenné a leépített dolgozók egy részét.