Novemberben jelentett be Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, hogy egy két éves tárgyalássorozat zárult le azzal a döntéssel, hogy Debrecenben építi fel gyárát a kínai Semcorp óriásvállalat. A 65,5 milliárd forint értékű beruházásért négy európai ország is versenyben volt, de a sanghaji cég végül hajdúsági megyeszékhelyt találta a legmegfelelőbb helyszínnek az új üzem számára.

"Debrecen gyakran versenyzik nemzetközi téren a beruházókért, ebben sok tapasztalatunk van. A nagy vállalati befektetések pozitív példája a város. A korábban idetelepült számos cég is remek referencia a számunkra. De fontosak a jó infrastrukturális viszonyok, vagy éppen a megfelelő mennyiségű és minőségű munkaerő biztosítása" - felelte Papp László, Debrecen polgármestere a Napi.hu azon kérdésére, hogy miben látja a város előnyét a versenytársakkal szemben, ha egy nagy céget kell a városba csábítani. Az egyik legismertebb érkező a BMW építés alatt álló üzeme.

A humán-erőforrásra visszatérve a városvezető elmondta, hogy most is fut egy 100 millió eurós oktatásfejlesztés a "Debrecen2030" program részeként. A 200 ezer lakosú városban jelenleg 72 ezren járnak oktatási intézményekbe óvodától az egyetemig.

A polgármestertől megtudtuk azt is, hogy egy 19 hektáros telket vásárolt meg a cég az önkormányzattól. Ott egy 97 ezer négyzetméteres üzem jön majd létre, ahol elektromos autók akkumulátoraihoz szükséges szeparátorfóliákat készítenek majd. Az építkezést követően 2023 első negyedévében tervezik a gyártás beindítását, majd a felfutási idő elteltével az alkalmazottak száma elérheti a 440 főt. A gyár az európai piacra termel majd.

"A cég a Déli Ipari Parkunkba fog költözni. A park infrastrukturálisan fejlett, így nincs szükség a Semcorp érkezése miatt új építkezésekre, bár a területet jelenleg is fejlesztjük. Biztosítva van a lehetőség arra is, hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt státuszt kapjon a beruházás. Ez annyi előnnyel járna, hogy gyorsabbá válna az ügyintézés, így hamarabb célba érne a projekt" - mondta Papp László.

Szijjártó Péter a hír bejelentésekor beszélt arról is, hogy a szükséges 65,5 milliárdból a kormány 13 milliárd forintos, vissza nem térítendő készpénztámogatást biztosít. Ezzel a befektetéssel 5 milliárd dollár (nagyjából 1500 milliárd forint) fölé emelkedik a Magyarországon végrehajtott kínai beruházások összértéke, és meghaladja a 15 ezret a kínai vállalatok által hazánkban alkalmazott munkavállalók száma.