Elektromosautó-ipari óriáscég költözik Debrecenbe

Mintegy 65,5 milliárd forintos óriásberuházás érkezik Debrecenbe, 440 új munkahelyet teremtve a régióban. Az elektromos autók akkumulátoraihoz szükséges szeparátorfóliákat gyártó sanghaji központú Semcorpnak ez lesz az első, Kínán kívüli üzeme. A kormány 13 milliárd forintos, vissza nem térítendő készpénztámogatást biztosít a fejlesztéshez. A Napi.hu Papp Lászlót, Debrecen polgármesterét kérdezte az új beruházásról.
Kónya Ádám, 2020. december 2. szerda, 06:40
Fotó: HIPA

Novemberben jelentett be Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, hogy egy két éves tárgyalássorozat zárult le azzal a döntéssel, hogy Debrecenben építi fel gyárát a kínai Semcorp óriásvállalat. A 65,5 milliárd forint értékű beruházásért négy európai ország is versenyben volt, de a sanghaji cég végül hajdúsági megyeszékhelyt találta a legmegfelelőbb helyszínnek az új üzem számára.

"Debrecen gyakran versenyzik nemzetközi téren a beruházókért, ebben sok tapasztalatunk van. A nagy vállalati befektetések pozitív példája a város. A korábban idetelepült számos cég is remek referencia a számunkra. De fontosak a jó infrastrukturális viszonyok, vagy éppen a megfelelő mennyiségű és minőségű munkaerő biztosítása" - felelte Papp László, Debrecen polgármestere a Napi.hu azon kérdésére, hogy miben látja a város előnyét a versenytársakkal szemben, ha egy nagy céget kell a városba csábítani. Az egyik legismertebb érkező a BMW építés alatt álló üzeme.

A humán-erőforrásra visszatérve a városvezető elmondta, hogy most is fut egy 100 millió eurós oktatásfejlesztés a "Debrecen2030" program részeként. A 200 ezer lakosú városban jelenleg 72 ezren járnak oktatási intézményekbe óvodától az egyetemig.

A polgármestertől megtudtuk azt is, hogy egy 19 hektáros telket vásárolt meg a cég az önkormányzattól. Ott egy 97 ezer négyzetméteres üzem jön majd létre, ahol elektromos autók akkumulátoraihoz szükséges szeparátorfóliákat készítenek majd. Az építkezést követően 2023 első negyedévében tervezik a gyártás beindítását, majd a felfutási idő elteltével az alkalmazottak száma elérheti a 440 főt. A gyár az európai piacra termel majd.

"A cég a Déli Ipari Parkunkba fog költözni. A park infrastrukturálisan fejlett, így nincs szükség a Semcorp érkezése miatt új építkezésekre, bár a területet jelenleg is fejlesztjük. Biztosítva van a lehetőség arra is, hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt státuszt kapjon a beruházás. Ez annyi előnnyel járna, hogy gyorsabbá válna az ügyintézés, így hamarabb célba érne a projekt" - mondta Papp László.

Szijjártó Péter a hír bejelentésekor beszélt arról is, hogy a szükséges 65,5 milliárdból a kormány 13 milliárd forintos, vissza nem térítendő készpénztámogatást biztosít. Ezzel a befektetéssel 5 milliárd dollár (nagyjából 1500 milliárd forint) fölé emelkedik a Magyarországon végrehajtott kínai beruházások összértéke, és meghaladja a 15 ezret a kínai vállalatok által hazánkban alkalmazott munkavállalók száma.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.12.02 09:01

Orbán egyre inkább rá lesz szorulva az ázsiai cégekre, mert a németeknél kihúzta a gyufát.
A legnagyobb befektető németekre azt mondta, hogy lehúznak minket, mert több pénzt visznek ki mint amennyit az EU ad.
Ja, akkor nem is kell nekünk itt lenni, de eddigi ebből éltál wazze! Eddig a németeknek pitiztél.
Szijjártó nemrég mondta, hogy az idei befektetők fele Dél-Koreai. Hurrá, nem német. Ja, csak a támogatás nem Szöulból jön ugye, és a nyereséget a koreaiak is ki fogják vinni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html