Olcsóbb a szemétbe dobni, mint felhasználni az élelmiszerhulladékot

Számos élelmiszergyártó nyitott lenne az élelmiszerpazarlást csökkentő megoldásokra, azonban ma olcsóbb megsemmisíttetni a mellékterméket, mint újra felhasználni azt. Megfelelő irányú fejlesztésekkel ugyanakkor csökkenthető lenne a megtermelt hulladék mennyisége - derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.
Szepesi Anita, 2019. október 3. csütörtök, 13:06
Fotó: Pixabay

Egy 2016-os felmérés szerint Magyarországon az egy főre jutó élelmiszer-hulladék mennyisége eléri a 68 kilogrammot. Az élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében az élelmiszergyártóknak is nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a hulladékok csökkentésére. Egy friss felmérés szerint ugyanakkor a hazai ágazati szereplők alapvetően nem ítélik súlyos problémának a kérdést, a veszteségeket a technológiai folyamatok természetes velejárójaként kezelik - derül ki a napilap cikkéből.

Ugyanakkor minden második cégnél nyilvántartják a gyártás során keletkezett hulladék mennyiségét és igyekeznek csökkenteni is azt. Főként olyan, nagyobb élelmiszer-feldolgozók foglalkoznak ezzel, amelyeket elsősorban a költségek csökkentése motivál. A kisebb vállalkozások gyakran azt sem tudják, mekkora a felesleg, harmaduk pedig még nem is gondolkozott azon, hogyan lehetne hatékonyabban kezelni a gyártás során keletkező hulladékot.

Sokak szerint túl szigorúan szabályozott az élelmiszer-hulladék felhasználása, adományozása, így a legtöbb felesleg ma takarmányként hasznosul, vagy a hulladéklerakókba kerül. A szigorú szabályozás mellett drága is az alternatív felhasználás, a rendelkezésre álló technológiák beruházási és működtetési költsége ugyanis jelenleg magasabb, mint amennyibe a hulladék megsemmisítése kerül - vagyis nem éri meg ezzel foglalkozni a felmérésben részt vevő cégek zöme szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ilsi, 2019.10.03 13:27

Ételt nem dobunk ki.
NINCS MOSOGATÁS! (Kenyérrel kitörlöm a tányért, lásd ökobetyár)

TÜNTETNI KÖNNYŰ! MEKKORA A KARBON-LÁBNYOMOD?

CO2-KALKULÁTOR AZ ENERGIAMENÜ ALAPJÁN
Átlag magyar szürke és látható energiafogyasztás
Mo.: 31 000 kWh PE/fő/év (primér energia) 12000 kg CO2/fő/év
1 kWh = 400 g CO2

Szürke energia kWh PE/fő/év

Állam 4600
Táplálkozás 4400
Szabadidő 1600
Háztartás (gépek, javít.) 1600
Lakás (épít., javít.) 1750
Ruha, egészség, egyéb 3250

Direkt energia

Közlekedés 5100
Elektr. készülékek 2200
Meleg víz 1100
Fűtés 5800
===============================
31400 kWh PE/fő/év


CO2-KALKULÁTOR

Állam 4600 kWh PE

Táplálkozás önellátó, vegán 500 kWh PE
10% hús, nyerskoszt 2200 kWh PE
40% hús, készétel 4400 kWh PE

Szabadidő kevés 800 kWh PE
átlag 1600 kWh PE
sok 3200 kWh PE

Háztartás (gépek, javít.) kevés 800 kWh PE
átlag 1600 kWh PE
sok 3200 kWh PE

Lakás (épít., javít:) kevés 900 kWh PE
átlag 1750 kWh PE
sok 3500 kWh PE

Ruha, egészség, egyéb kevés 800 kWh PE
átlag 3250 kWh PE
sok 3200 kWh PE

Közlekedés
1 km 5000 km 15000 km 45000 km
autó 0,91 4500 14000 41000 kWh PE
vonat 0,21 1350 4000 12000 kWh PE
repülő (Köln-L.Angeles 2980 kg CO2)

Elektr. készülékek (óraleolvasás x3=PE/családtag)
Világítás, hűtő, mosógép 1800 kWh PE/fő
+ mélyhűtő, sütő 2200 kWh PE/fő
+ mosogató, szárító, fűtés 5600 kWh PE/fő

Meleg víz gáz kevés 500 kWh PE/fő
(x1,15=PE) átlag 700 kWh PE/fő
sok 900 kWh PE/fő

villany kevés 1000 kWh PE/fő
(másik óra x3=PE) átlag 1500 kWh PE/fő
sok 2000 kWh PE/fő

Fűtés Családi ház 300 kWh PE/m2
Panel 250 kWh PE/m2

Összesen: .............. x 400 g CO2 = karbon-lábnyom

KEVESET UTAZOM
Peter Scholze (31), matematikus

Jármű kg CO2

Repülő
Köln-Los Angeles 2980,0
Los Angeles-Chicago 672
Chicago-Köln
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html