Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az nfu.hu/atlathatosag oldalra felkerül minden olyan kedvezményezett, aki harmadik kiküldést követően sem vette át a nyilatkozatot, később pedig azokat is lajstromba veszik ugyanitt, akik elmulasztották a nyilatkozat kitöltését és visszaküldését - ismerteti honlapján megjelent közleményében az ügynökség. Hozzáteszi: az ellenőrzések előrehaladtával minden olyan kedvezményezett felkerül az oldalra, amely nem felel meg az átláthatóság törvényi elvárásainak.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szeptember eleje óta több mint 46 ezer cégnek és civil szervezetnek küldte el az új átláthatósági nyilatkozatot. A kedvezményezettek felülvizsgálatának célja, hogy az NFÜ láthatóvá tegye, hogy az elmúlt években támogatásra jogosult cégek hol adóztak a támogatásokból megvalósított fejlesztések eredményeképp keletkezett jövedelem után.

A tulajdonosi szerkezetről szóló nyilatkozat kitöltésére a kedvezményezetteknek az átvételtől számítva nyolc napjuk volt. A szűkös időkorlát miatt az NFÜ többször is kiküldte az értesítést azoknak a projektgazdáknak, akik valamilyen oknál fogva még nem vették át a nyilatkozatot, és még nem küldték vissza azt.

Az NFÜ hangsúlyozza: a mulasztások esetében kivétel nélkül megindítja az elállási folyamatot, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy mindazok a cégek és egyéb szervezetek, amelyek nem tettek eleget a vállalt tájékoztatási kötelezettségüknek, elvesztik a korábban számukra megítélt támogatást.

 

Vegyes a felhozatal - adótartozást, külföldi tulajdonost találtunk

Az NFÜ listáján eddig csak tíz, adatot nem szolgáltató vállalkozás neve olvasható, ezek között szerepel három fogászati társaság, de van köztük építőipari, kereskedő, vendéglátó és tanácsadó cég is. A cégadatok szerint ezek működő cégek, látható tulajdonosokkal, akik közt akad külföldi állampolgár is.

Az egyik uniós támogatást elnyert fogászati vállalkozás a 2012 decemberében bejegyzett, csongrádi székhelyű Fairytale Fogászati Kft. A Céginfo.hu adatai szerint egy magyar magánszemély a tulajdonosa, s a vállalkozással szemben a NAV csongrádi igazgatósága októberben végrehajtást indított.

Van adótartozása a 2011 decemberében bejegyzett, idén uniós támogatást elnyert Diósgyőr Burger Kft.-nek is. Az egy magyar magánszemély érdekeltségében és vezetése alatt álló, miskolci székhelyű, vendéglátással foglalkozó táraságnak nincs leadott, online elérhető mérlege, így gazdálkodásáról sincs egyéb információ.

Külföldi, szlovéniai lakosú (Muraszombat) ügyvezetője és tulajdonosa van a budapesti székhelyű, épületépítési projektek szervezésével foglalkozó Zigaron Kereskedelmi és Gazdasági Szolgáltató Kft.-nek. A cégadatokban fel van tüntetve a külföldi állampolgár kézbesítési megbízottja, az éves mérlegeit is rendben leadta, melyek alapján eredményesen működik, tavaly például 243 millió nettó árbevételt ért el.

Szintén szlovén, ljubljanai lakóhelyű magánszemély az ügyvezető-tulajdonosa az egyéb szakmai, tudományos, műszaki tevékenységet végző, budapesti székhelyű Pronador Kft.-nek, amely a mérlegadatok szerint sikeresen működik. Tavaly 201 milliós nettó árbevételt és 1,5 milliós adózott eredményt ért el.

A három gazdaságfejlesztési pályázaton is támogatást elnyert, lenti székhelyű Verein Építőipari, Szolgáltató és Vendéglátó Kft. magyar magánszemélyek tulajdonában áll, családi vállalkozás, amelynek a szállodai szolgáltatás a fő tevékenysége. A Céginfo.hu adatai szerint az elmúlt négy évben eredményesen tevékenykedett, 2012-ben nettó 152 milliós árbevétel mellett 22 millió forint mérleg szerinti eredményt ért el.

A székesfehérvári Egyed Bau Házépítő Kft. szintén beazonosítható a cégadatok alapján, évek óta egy magyar magánszemély többségi tulajdonában van, az elmúlt három évben pozitív volt a mérlege, tavaly mintegy 80 milliós nettó árbevétel mellett 1,4 milliós mérleg szerinti eredménnyel zárt az évet.

Szerepel a listán a tojás-nagykeresedőként ismert, kerekegyházi Kaszala Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. is, amely a hatályos cégbírósági adatok szerint a névadó, magyar magánszemély tulajdonában áll, évek óta milliárdos forgalmat bonyolít, és sikeresen működik. Tavaly nettó 1,2 milliárdos árbevétel mellett 10,8 milliós adózott eredményt ért el.