A magyarországi bankok hitelezésének visszaesése mögött részben a hitelkereslet, részben a kínálat csökkenése áll, a magyarországi lakossági hitelezés elérhette mélypontját - mondta Bába Ágnes, a K&H Bank vezérigazgató-helyettese a hitelintézet hétfői sajtóbeszélgetésén, Budapesten. Kiemelte: a jövő évi kilátásokat tekintve nem túl optimista a K&H Bank vezetése. Bába Ágnes ennek ellenére úgy ítélte meg, hogy a lakossági hitelezésben már elérhette a mélypontot a magyarországi pénzpiac.

A bank lakossági üzletágának vezetője úgy vélte: az árfolyamgát programban tapasztalható alacsony részvételi arányt sok esetben az egyes bankok saját adósmentő programja is indokolhatja, ezek ugyanis általában személyre szabottabbak, és a banki ügyfelek ezt szívesebben veszik igénybe, mint az állami megoldásokat.

Bába Ágnes arról is szólt, hogy idén csökkent a magyar bankok hitelezési bevétele, amit más területeken, például a megtakarítások és a banki tranzakciók területén igyekeztek pótolni.

Véleménye szerint a lakosság visszafogott hitelfelvételéhez a kétszámjegyű munkanélküliség mellett a reálbérek csökkenése is hozzájárult, ezt a kormányzati intézkedések nem tudták kompenzálni. A végtörlesztés drasztikusan csökkentette a hitelállományokat, különösen a jobb adósok esetében. Az árfolyamrögzítés sokkal inkább segíti a nehézségekkel küzdő adósokat, mint a végtörlesztés - emelte ki Bába Ágnes.

Elmondta: a kamattámogatott hitelhez kapcsolódóan nem voltak eddig sem "illúziói a K&H-nak", bár ez jelentős réteg számára elérhető. Van létjogosultsága a hitelnek, a bank kedvezően fogadja a kormány által hétfőn bejelentett változásokat - tette hozzá a vezérigazgató-helyettes.

Bába Ágnes szerint, az új hitelkihelyezést tekintve, a magyar bankszektor már elérhette a mélypontot, kiemelve, a hitel/betét arány javult a magyar bankszféra lakossági üzletágában, de jelentős csökkenés nem következett be. A magyar bankszektor jövedelmezősége számottevően romlott az utóbbi években, a banki terhek és a jelentős kockázatok magasabb kamatréseket indokoltak a pénzintézeteknél - elemezte a helyzetet Bába Ágnes, hozzáfűzve: a drága hitelek, és az alacsony a banki jövedelmezőség a legrosszabb kombináció.