Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) járműtenderén a kért 32 helyett 36 mentőt tudna szállítani a Scorpio Kft., amely a legkedvezőbb ajánlatot tette az eljárás során, de azt érvénytelenítette a Mentőszolgálat. A cég kitart álláspontja mellett: az OMSZ által kifogásolt töréstesztje minden tekintetben megfelel az előírt szabványnak (MSZ EN 1789) - tájékoztatta a cég jogi képviselője a Napi Gazdaság Online-t. A társaság egy jármű szállítását 18,59 millió forintért vállalta, míg négy versenytársa 19,96 és 23,53 millió forint közötti árajánlatokat tettek.

A közbeszerzésből való kizárása miatt a Scorpio jogorvoslati eljárást kezdeményezett a Közbeszerzési Döntőbizottságnál (KD), amely a múlt héten hozott határozatában megsemmisítette az OMSZ legalább 32 darab, C típusú mentőautó (esetkocsi) szállítására kiírt, nettó 679 millió forint keretösszegű közbeszerzésének eredményét, valamint 900 ezer forint igazgatási szolgáltatási díj megfizetésére kötelezte a mentőszolgálatot. Bírságot nem szabtak ki, mivel az ajánlatok újraértékelésével korrigálható a jogsértés.

Az OMSZ azért zárta ki a Scorpiót az eljárásból, mert szerinte a cég ajánlata nem felelt meg az ajánlati felhívásnak, az ajánlott jármű betegterének töréstesztje nem terjed ki a bútorzatra, a falra szerelt szekrényekre. A Scorpio szerint viszont a beadott törésteszt tanúsítványát a kért szabvány szerint adtak ki, és az vonatkozik a bútorzatra is, továbbá az OMSZ az ajánlatok értékelés során nem tett fel ennek tisztázására vonatkozó kérdést a szállítónak.

A KD a vizsgálatában azt állapította meg, hogy a csatolt nyilatkozatokból nem állapítható meg egyértelműen, hogy a törésteszt vonatkozik-e a bútorzatra. Ezt azonban az OMSZ tisztázhatná az ajánlattevővel - a közbeszerzési törvény által biztosított hiánypótlás és felvilágosítás kérés kertében -, és csak ezt követően foglalhat állást az ajánlat érvényességéről vagy érvénytelenségéről.

Az OMSZ múlt heti közleménye szerint a KD jogszerűnek minősítette a Scorpio kizárását, a cégnek a többi ajánlattal kapcsolatos kifogásai közül viszont többet is elfogadott a testület, ezért kell újraértékelnie az ajánlatokat. Ezzel szemben a Scorpio úgy véli, hogy a KD nem állapította meg a kizárásának jogosságát, sőt több jogsértést is feltárt (ezek az ajánlatok értékelésével és érvényessé minősítésével kapcsolatosak). A cég szerint a KD döntésével visszakerült a versenybe, és a társaság felvilágosítás-kérés keretében igazolhatja, hogy a szabványnak megfelelő a töréstesztje, amit akkreditált tanúsító szervezet igazolt. A Scorpio korábban már szállított járművet és egyéb eszközt a mentőszolgálatnak, így ismert szereplő a piacon.

Az OMSZ a tenderen csak a Scorpio ajánlatát érvénytelenítette (a cég alvállalkozója a szlovák mentőautó szállító Panax FCS. s.r.o. lenne), a négy másik pályázóét elfogadta. Nyertesként az összességében második legjobb ajánlatot tevő, lengyelországi WAS Wietmarscher Polska Sp. zo.o.-t hirdették ki, ajánlatot tett még a szintén lengyel AMZ Kutno Sp.zo.o, a német Ambulanz Mobile GmbH & Co. KG, valamint a magyar tulajdonú Pikosystem Kórházi Technológiai Zrt. (új nevén VMD Zrt.) és a HM EI Zrt. (Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt.), mint közös ajánlattevők.