"Sürgősen felhívtam, azt mondtam, hogy ez nem hoz minket közelebb a békéhez. Arra kértem, hasson arra az oldalra (a szakadárokra), hogy vessenek véget embereink meggyilkolásának" - ismertette Zelenszkij a sajtótájékoztatón, hogy mi volt a nemrég megválasztott ukrán elnök második telefonbeszélgetésének tartalma orosz kollégájával. Az ukrán államfő szerint Putyin felpanaszolta, hogy "ölik az embereiket".

"Azt mondják nekem (a Kremlben), hogy vannak ott valamilyen részletek, amelyek szerint az embereink lövik a polgári személyeket" - mondta Zelenszkij.

"Mindenki arról beszél, hogy békét akar. Mindenki erről beszél, de a szavakon túl tettekre lenne szükség, nagyon is sürgős lépésekre. Nagyon szorgalmaztam és nagyon kértem az orosz elnököt arra, hogy ma sürgősen hasson oda, hogy az az oldal (szakadárok) vessen véget a cselekményeknek. Ez nem játék" - hangsúlyozta Zelenszkij.

Az ukrán elnök előzőleg a vezérkari főnökkel, a nemzetbiztonsági tanács vezetőjével és a harcoló katonai egységek parancsnokaival is tárgyalt az incidensekről.

Ruszlan Homcsak vezérkari főnök ezen a találkozón - az UNIAN helyi hírügynökség jelentése szerint - beszámolt arról, hogy négy ukrán katona kedden meghalt, amikor az ellenséges erők tüzet nyitottak rájuk a válságövezetben.

Egy aknagránát csapódott abba az állásba, amelynek kialakítását a katonák végezték. Az ukrán hadsereg kész lett volna a válaszcsapásra, de - a felderítőktől kapott értesülések szerint - addigra a támadók megváltoztatták helyzetüket, és feladták addigi állásukat. A térségben jelenleg viszonylagos nyugalom honol.