A Napi Gazdaság cikke

A Raiffeisen Banknál többféle konstrukció is elérhető, amelyek közül változó, illetve fix kamatozásút is lehet választani, akár 5 éves időtartamra. A változó kamatozású betét futamideje öt év, azonban félévente tőkésítik, és az éppen aktuális jegybanki alapkamathoz kötik (jelenleg ez 5,25 százalék). Aki viszont fix kamatot szeretne, az választhat 3 és 5 éves periódust is. A futamidők igazodnak a tbsz-hez, hiszen három év után már jár a részleges kamatkedvezmény. (Ez a jelenlegi 20 százalékos adó helyett 10 százalékot jelent.) Ugyanakkor akinek módjában áll, érdemesebb az ötéves konstrukciót választania, hiszen itt már nulla százalék a kamatadó és a kamat is magasabb. Jelenleg a Raiffeisen 6,25 százalékos kamatot kínál az ötéves futamidőre és 5,75 százalékot a háromévesre.

A CIB Banknál is található mind öt-, mind hároméves betéti konstrukció. Itt a hároméves futamidő esetében 6 százalékos, míg az ötévesnél 7 százalékos kamatot kínálnak. Ez a CIB tájékoztatása szerint azt jelenti, hogy a hosszabb futamidőnél a lejáratkor 35 százalékos, míg a rövidebb esetében 18 százalékos kamattal lehet számolni.

Az AXA a napokban indította el a tbsz-hez igazodó betéti konstrukcióját. Ennek lényege, hogy garantált kamatot adnak a különböző futamidőkre, egyéves lekötés után azonban már feltörés esetén is jár kamat. A garantált kamat mértéke az első évre 5,7, a másodikra pedig 6,6 százalék. A harmadik évben 6,9, a negyedikben 7,3, míg 2015-re 7,75 százalékot kaphat az ügyfél a jelenlegi kondíciók szerint.

Hasonló módon gondolkoztak az OTP-nél is, hiszen a különböző évekre ők is más és más kamatot számolnak el. Ennek érdekessége viszont az, hogy az OTP a jegybanki alapkamathoz köti konstrukcióját. Az éves kamat 2010-ben 4,5 százalék (azaz az irányadó rátánál 75 bázisponttal kevesebb), míg jövőre a jegybanki alapkamat mínusz 50 bázispont a kamat. Az ezt követő évben a jegybanki alapkamatot adja meg az OTP, a rákövetkező évben pedig 100, illetve 200 bázisponttal az irányadó kamat felett lesz ez a szint.

Érdekes módon több banknál is találtunk még külön betéti konstrukciókat tartós befektetési számlához, ezek ugyanakkor nem öt-, illetve hároméves periódusúak, hanem a hagyományos, legfeljebb 12 hónapos futamidejűek.

Az FHB-nál például 6 és 12 hónapos futamidő esetében 6,75 százalék a kamat. A Budapest Banknál a tartós befektetési számla napi kamat-előjegyzésű, de éves kamat-jóváírású konstrukcióban működik. A hozam ugyanakkor a napi kamatozás miatt elég alacsony, jelenleg 4,25 százalék. Igaz, itt is lehet fix kamatozású betéti konstrukciót választani, ennél azonban a bank hagyományos számláin is köthető termékeiből választhatnak az ügyfelek, ami maximum 12 hónapos futamidőt jelent. Ráadásul a kamat felső határa 5 százalék, és ez is csak 5 millió forint feletti lekötés esetén, 4 hónapra érvényes jelenleg. Ettől eltekintve az átlagos kamatszint inkább 2,5, illetve 3,5 százalék közötti.

Mindezeket érdemes lehet talán annak fényében is figyelembe venni, hogy jelenleg a 3 és 5 éves államkötvények hozama is 7 százalék alatt, 6,7-6,8 százalék között van, tehát ehhez képest is lehet versenyképes betéti konstrukciót találni. A jegybanki alapkamathoz kötött konstrukcióknál azonban érdemes figyelemmel kísérni, hogy a kilátások alapján milyen változások, illetve adott esetben kamatdöntések várhatóak középtávon.