Életbevágó változás jön októbertől - minden autóst érint

Október 1-től új szabályozást lép életbe a mobilszolgáltatók számára az autós e-segélyhívásokra vonatkozóan - adta hírül a A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). Az egyértelmű szabályozási háttér a gyors elsősegélynyújtást teszi lehetővé. Jövőre már mindenkinek kötelező lesz elérhetővé tenni az e-segélyhívást a kocsikban.
K. Kiss Gergely, 2017. október 3. kedd, 08:12
Fotó: Shutterstock

Vasárnap lépett életbe az autókba beépített automata e-segélyhívókra vonatkozó szabályozás. Ez uniószerte egységesen lehetőséget ad az e-segélyhívók jelzéseinek továbbítására a mobiltelefon-hálózatokban, valamint fogadásukra is a 112-es számon hívható Egységes Segélyhívó Rendszerben - olvasható a hatóság honlapján.

Ehhez kapcsolódóan az NMHH a magyar szabályozásban is ettől a naptól vezeti be az e-segélyhívások megfelelő irányításához szükséges azonosítót - egy technikai számot -, amelyet a mobiltelefon-szolgáltatóknak alkalmazni kell az e-segélyhívásokban.

Sokkal gyorsabban érkezhet a mentés

Az Európai Parlament szabályozása értelmében az e-segélyhívó rendszert 2018 márciusa után kötelező beszerelni minden új személy-, illetve könnyű teherautó típusba. Az új, gyártók és szolgáltatók számára kötelezően használandó alkalmazás lényege, hogy amennyiben baleset történik, a készülék automatikusan és azonnal vészjelzést küld a 112-es segélyhívószámra és továbbítja a szerencsétlenség legfontosabb adatait, így a diszpécser hamarabb értesítheti a hatóságokat, a mentő és védelmi illetékes szervezeteket, ezáltal gyorsabban kezdődhet meg a mentés.

A törvényben meghatározott, kötelezően átküldött adatok közt szerepel - többek közt - a gépjármű típusa, a használt üzemanyag, a baleset időpontja és a baleset helyszíne. A törvényhozás döntését segítő tanulmányok alapján pusztán ezen adatok már alkalmasak lehetnek arra, hogy a mentés reakcióidejét a felére csökkentsék, különösen a vidéki régiókban.

Az NMHH szerint az új szabályozás kedvezőbb helyzetbe hozza az autósokat megteremti az életmentő automata autós segélyhívások azonosítógazdálkodási feltételeit.

(A fontos októberi változásokról itt olvashat.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mekelekke, 2017.10.03 19:08

De az autóknak ugye nem lesz egyedi azonosítójuk? A Nagy Testvér ugye nem akarja folyamatosan megfigyelni a mozgásunkat?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html