Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az UniCredit olyan konstrukcióval lépett a piacra, amely kezdetekben akár 80, majd tíz-húsz év múlva legfeljebb tíz százalékban fektet részvényekbe és egyéb kockázatosabb eszközökbe - mondták el a bank és a Pioneer alapkezelő közös tájékoztatóján. Most három különböző céldátumot (2020, 2025 és 2030) lehet választani. Amikor ezt elérik, akkor sem szűnnek azonban meg, hanem tulajdonképpen egyszerű pénzpiaci alapként funkcionálnak.

A céldátum (Target Date) alapok akár kis összegű, havi megtakarítások költséghatékony fogadására is alkalmasak - hangsúlyozták. A jegyek (mint az  nyíltvégű befáknál természetes) bármikor visszaválthatók és vásárólhatók. A TD-alapok nem ismeretlenek a piacon, de a Pioneer a Horizontok portoflióját a hazai befektetési környezrethez igazítja (figyelembe véve például a magasabb magyar kamatszintet) - emelték ki.

Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója elmondta: amennyiben kedveltté válik ez a valóban rugalmas alap-típus, akkor további céldátumokra is indítanak majd. Mint érdeklődésünkre megtudtuk, sikernek azt tekintené, ha két éven belül ezek az alapok darabonként milliárdos nagyságrendűre nőnének.

Erre reményt adhat, hogy változik a lakosság megtakarítási szerkezete. Vízkeleti egyébként arra számít, hogy az adórendszer átalakításának hatása a második félévben jelentkezhet majd.