Elfelejtettek hatályon kívül helyezni egy nyugdíjrendeletet

A parlament hétfőn megszavazta a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvények módosítását. A tb-rendszerbe való visszaléptetés szabályait meghatározó korábbi kormányrendelet előírásai viszont még mindig hatályosak.
B. Varga Judit, 2011. május 3. kedd, 08:01
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Ebből sok minden kiderül a reálhozam-számítás módjáról, a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alappal való elszámolás ütemezéséről (Napi Gazdaság, 2011. április 18.). Továbbra is gondot jelent azonban, hogy egyre késik a jogszabály végrehajtási rendelete. Ennek az előzetes információk szerint még a törvénymódosítási javaslat előtt kellett volna elkészülnie.

A szektor számára ezzel kapcsolatban a legfontosabb, hogy nincs olyan előírás, mely meghatározná, az alapnak mikor kell visszautalni a pénzt a magánnyugdíjpénztáraknak, hogy azok abból a tagjaiknak járó összegeket rendezhessék. A mostani törvénymódosítás − hívta fel a figyelmet az MKB pénztárak vezetője, Lehoczky László − e témában is nyújt némi segítséget, hiszen rendelkezik arról, hogy az Államadósság Kezelő Központ Zrt.-nek ne kelljen megvárnia az értékpapírok értékesítését. A jogszabály szerint ugyanis a kincstári egységes számla terhére, annak forrásaiból − meghatározott feltételekkel − kamatmentes megelőlegezési kölcsön nyújtható.

A pénztárak tehát várják a szabályozást, de a szektorban az aggodalom érzékelhetően alábbhagyott. Annak ellenére, hogy a tb-rendszerbe való visszaléptetés szabályait meghatározó korábbi kormányrendelet előírásai még mindig hatályosak . E szerint a pénztáraknak március 31-ig kellett felkérni tagjaikat a reálhozamról rendelkező nyilatkozat megtételére. A korábbi ütemezésnek megfelelően április közepén kezdődött volna a reálhozamok elszámolása. A kasszáknak a március 1-jei átadást követően 45 napjuk volt arra, hogy kidolgozzák az elszámolásra, átadás-átvételre vonatkozó forgatókönyvet, amelyet a pénzügyi felügyelettel kellett (volna) jóváhagyatni. Időközben viszont a törvények gyorsan változtak, így az ominózus rendelet okafogyottá vált. Néhány ütemtervet beadtak a PSZÁF-hoz, de ott ezekkel érdemben már nem foglalkoztak. Az a furcsa helyzet állt tehát elő, hogy egy hatóság sem tartja és tartatja be a hatályos rendelkezést.

HOZZÁSZÓLÁSOK