Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Idén az ünnepi asztalra valókra ugyanúgy 80-90 milliárd forintot költenek előreláthatóan a vásárlók, mint az ajándékokra. Az év végi, karácsonyi ünnepekre mindezek alapján összesen  legalább 170-180 milliárd forintot költhetnek majd a családok. Az átlagos ajándékköltekezés mértéke családonként 26-28 ezer forintra becsülhető, de ez az átlag nagy különbségeket is takar. Az ajándékozási cikkek köre lényegesen nem változik, nagyobbrészt különböző könyv, játék, műszaki cikk, számítástechnika, elektronikai termék ruhaféle, háztartási felszerelés lehet a fenyőfák alatt.

Hosszabb lesz a szezon

Feltehetően a várható jobb üzletmenet ösztönzi a kereskedőket arra, hogy a Fekete Péntek egyébként amerikai eredetű vásárlócsalogató reklámjához csatlakozzanak akcióikkal. Ez azt jelenti, hogy a korábbi évekkel szemben hosszabb ünnepi bevásárlási időszakkal lehet számolni. A vásárlókat megpróbálják rávenni arra, hogy már november második felében válogassanak a karácsonyi ajándékozni valók között. Így a hagyományos bronz, ezüst és arany hétvégéket megelőzte a Fekete Péntek, egy hétvégével szaporítva az ünnepi bevásárlás időszakát. Súlya Magyarországon is évről-évre nő - hívják fel a figyelmet.

Vasárnap minden áruház nyitva lesz

A vasárnapi boltzár törvény szerint az üzletek a december 24-ét megelőző négy vasárnap nyitva lehetnek. Így a karácsonyi bevásárlás a vasárnapokat tekintve november 29-én indulhat. A nyitva tartás változásairól, így a vasárnapi nyitásról is tájékoztatni kell a vásárlót, érdemes figyelni a bejáratnál elhelyezett tájékoztatókat, az áruházi újságok felhívásait. Sok üzlet hosszabb hétköznapi nyitva tartással várja majd a vásárlókat a hagyományoknak. A jogszabályok alapján december 24-én 12 óráig lehetnek nyitva az üzletek (leszámítva a szokásos kivételeket, így egyebek mellett a benzinkutat, vendéglátóhelyeket). Az OKSZ információi szerint az áruházak, boltok többsége élni fog a hosszabb nyitva tartás lehetőségeivel, de természetesen ez függ az üzletek elhelyezkedésétől, a településnagyságtól és a helyi vásárlási szokásoktól egyaránt - olvasható az OKSZ közleményében.