Az új vasútvonal hossza 700-900 kilométer lesz, a tervezési sebesség pedig óránként 250-350 kilométer, a kiírás szerint. Az éves utasszám várhatóan félmilliót tesz ki. A vasút áthalad a Dunán és az Oderán, és a jelenlegi hazai hálózaton működő járműállománytól eltérő, magasabb sebességre képes járművek közlekednek majd a vonalon.

A magyarországi szakaszon a majdani nyertesnek a kiválasztott változatra el kell készítenie a pályageometriai tervet is. Ajánlatot az tehet, akinek az elmúlt három lezárt üzleti évben vasúti közlekedésfejlesztésre vonatkozó megvalósíthatósági tanulmány készítéséből legalább nettó 500 millió forint árbevétele származott. Az ajánlattételi határidő október 31. Az értékelésnél 100 súlyszámmal szerepel a minőség és 50 súlyszámmal az ár.

A felhívás kitér arra is, hogy a nyertessel kötött szerződés csak a támogatási szerződés aláírása, majd azt követően a teljesítési biztosíték letétele után lép hatályba.

A négy visegrádi ország illetékes miniszterei szeptemberben állapodtak meg arról, hogy jövő őszig megvalósíthatósági tanulmány készül az országaikat összekötő - Budapestről Pozsonyon és Brünnön át Varsóba haladó - gyorsvasút építéséről. Ezt a dél-lengyelországi Krynicában rendezett gazdasági fórumon után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte. A magyar kormány 1,5 milliárd forintot biztosított a tanulmány kidolgozására, amely jövő ősszel kerülhet a döntéshozók asztalára.

Képünk illusztráció, forrása: Shutterstock