Elindultak a központosított beszerzések

Több milliárdos papírtendert írt ki a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF), az EU vizsgálata nyomán most nyílt eljárás keretében keresnek irodaszerest a minisztériumoknak. Üzemanyag szállítót is keresnek közel 20 milliárdért.
Domokos Erika, 2010. október 29. péntek, 08:12
Fotó:

A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

A központi költségvetési intézmények beszerzéseit lebonyolító Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) nettó 4,4 milliárd forint keretösszegben írt ki papírszállításra szóló közbeszerzést - tudta meg lapunk. A KSZF tervei szerint három ajánlattevővel köt majd másfél évre keretmegállapodást. A főigazgatóság irodai papírok, papíráruk, írószerek és irodaszerek beszerzésére kiírt pályázatain az elmúlt években - esetenként egyedüli ajánlattevőként - az ÁBP Ápisz-BudaPiért Kereskedelmi Zrt. nyert, 2006 óta évi nettó 3,5 milliárd forint keretösszegben. A legutóbbi, 2009 októberében zárult közbeszerzés az unió figyelmét is felkeltette, ezt tárgyalásos formában bonyolították le, és szintén az ÁBP nyerte meg. Az Európai Bizottság vizsgálata nyomán úgy ítélte meg, hogy a KSZF azzal, hogy nem az ajánlattevők esélyegyenlőségét és az átláthatóságot biztosító nyílt eljárást alkalmazta, hanem az ajánlattevőkkel egyenkénti egyeztetéseket megengedő tárgyalásos eljárást, megsértette az uniós közbeszerzési szabályokat. Az EB az ügyet idén szeptemberben az Európai Bíróság elé utalta.
Az új papírtendert nyílt eljárási formában írta ki a KSZF. Az ajánlattételi határidő december 9-én jár le, a szerződéskötést 2011. január 20-ára tervezik. A pályázati feltételek megengedőbbnek tűnnek a korábbiakhoz képest, az ajánlattevőknek és alvállalkozóiknak egyebek mellett elegendő a beszerzendő árukból 2007-2009 között évi legalább nettó 200 millió forint árbevételt felmutatni, referenciaként pedig legalább két, 50 millió forint papír- és két, húszmillió forint írószerszállításra vonatkozó munkát igazolni.

HOZZÁSZÓLÁSOK