Ürülékes ásványvíz - megszólalt a gyártó

A rendszerváltáskor berobbant pi víz kultusz mostanra jutott odáig, hogy Elixina néven palackozva is lehet venni. Az Index laborvizsgálatán klebsiella oxytoca nevű antibiotikum-rezisztens kórokozót találtak a flakonokban, amely jellemzően ürülékkel terjed. A gyártó szerint szigorúan ellenőrzik az összes palackot és nem tapasztaltak hasonlót sem.
Szabó Dániel, 2019. július 10. szerda, 10:18
Fotó: Getty Images

Az Elixina Pi Víz termékünk gyártása a legmagasabb európai szabványoknak megfelelően ISO 9001 akkreditált és minőségbiztosított tevékenység, ami megfelel a legmagasabb szintű élelmiszer-biztonsági követelményeknek, és amely zárt folyamatként, emberi beavatkozás nélkül zajlik - kezdi közleményét a gyártó, amelyben arra reagálnak, hogy egy kedden megjelent cikk szerint jellemzően az emberi ürülékben előforduló baktériumokat találtak a termékben.

A portál több ellenőrzést is elvégzett: második alkalommal már nem találtak coliform kórokozókat, de az össz-baktériumszám, amit kimutattak így is jóval magasabb volt, mint a megengedett. Ennek semmi köze nincs a tudományosan alátámaszthatatlan energiarendezett pi víz jellegéhez, egyszerűen valamelyik gyártóberendezés lehetett szennyezett.

Viszont most a cég, a szerdán megküldött közleményében azt írja, hogy nem engednek forgalomba olyan vizet, amely megbukott volna a szigorúellenőrzéseiken. Minden tételből ellenmintát tárolnakk, hogy az esetleges reklamációk kivizsgálása és a nyomon követhetőség biztosított legyen. A cég által végzett mikrobiológiai vizsgálatok szerint a forgalomba került pi vizek állítólag tökéletes minőségűek.

"Az Index.hu cikkében bemutatott laborvizsgálati eredmény nem jelöli meg a vizsgált minta palackon elhelyezett gyártási bélyegzőjét (azonosítóját) és azt sem, hogy a minta gyári zárású palackban érkezett-e. Erre tekintettel minden egyes gyártási sorozatnál levett és eltárolt minta vizsgálati eredményét ismét áttekintjük, továbbá a mintákon újra elvégezzük a mikrobiológiai vizsgálatokat. Ezen vizsgálatok eredménye a következő napokban várható" - közölte a cég.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2019.07.11 21:24

@terabit:
Ez tetszik!
Én a fő szkeptikus egyszer kaptam egy PI víz vásárlásra vonatkozó állandó kedvezmény kupont, ha jól emlékszem 20%-osat. Egy ismerős benne volt (talán még benne is van?) a PI business-ben. Most mekkora értéke lehet? :-D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2019.07.11 20:07

@efi99: azt egyszerűen meg lehet határozni: le kell mérni a palack kerületét azt elosztani az átmérőjével, és már meg is van Pi értéke.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

efi99, 2019.07.11 19:43

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html