BUX
41002

Elkelt a híres hazai papírgyár

Új tulajdonosa van a 2009 márciusa óta felszámolás alatt lévő Piszkei Papír lábatlani gyárának, a tervek szerint újraindítják a termelést.

Vajna Erzsébet, 2011. augusztus 30. kedd, 13:42

Júliusban a tizenhatodik alkalommal írt ki nyilvános pályázatot a Piszkei Papír Zrt. lábatlani gyárának eladására az Áfi Felszámoló és Vagyonkezelő Zrt., és ezúttal gazdára talált a 2008 végén bezárt üzem. A legutóbbi kiírásra egyetlen pályázóként jelentkező befektető ajánlatát a felszámoló elfogadta és nyertesnek hirdette ki. Ecsédi András felszámolóbiztos lapunknak elmondta: a vevő magyar befektető, kilétét azonban nem fedte fel. Az új tulajdonos a papírgyár újranyitását tervezi.

Egymilliárdra csökkent az irányár

A felszámoló a termelés újrakezdése érdekében elsősorban egyben kívánta eladni a gyárat. A 2009 márciusa óta felszámolás alatt lévő Piszkei Papír gyárát 2009 végén hirdették meg eladásra először. A pályázatokat csekély érdeklődés kísérte, így folyamatosan csökkentették az irányárat: a kezdeti 5,2 milliárdról 1,16 milliárd forintra esett a nettó ár. Hogy végül mennyiért kelt el, üzleti titok. Az adásvételi eljárás lebonyolítása folyamatban van. (A pályázaton meghirdették a gyár védjegyeit és márkaneveit is - Crepto, Szilvia, Nárcisz, "Piszkei papír minden esetre", "Papír, ami elérhető", "Piszkei Papír Rt." - 43 millió forintért.)

Dinnyés István, Lábatlan polgármestere lapunknak elmondta, hogy ugyan még nem kaptak hivatalos értesítést, de tudnak a papírgyár eladásáról. A hírnek örülnek, hiszen ez munkalehetőséget, az önkormányzatnak több iparűzési adót jelent. Kíváncsiak lennének a befektetőre, aki a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben és a gépek lerobbant állapota ellenére fantáziát, üzletet lát a gyár újranyitásában − tette hozzá a polgármester. A településen az a hír járja, hogy jövő év végén megkezdődik a termelés, és már toborozzák a munkásokat.

A bevételből a zálogjogos hitelezők részesülnek

A háztartás-higiéniai papírtermékeket előállító, egykor négyszáznál több dolgozót foglalkoztató Piszkei Papír a görög Zertis-csoport érdekeltségébe tartozott. A fizetésképtelenné vált cég mintegy tízmilliárd forint adósságot halmozott fel. Ehhez képest a felszámolási eljárás során eladott vagyonelemekből csekély bevétel folyt be. Az elbocsátott papírgyári alkalmazottak fele kapta meg teljes mértékben járandóságát, főként a bérgarancia-alap támogatásából. A többiek teljes megtérülésre nem számíthatnak, mert a csődtörvény szerint az eladási árból a zálogjogos, végrehajtási jogos hitelezőket elégítik ki előbb.

Az ugyancsak lábatlani székhelyű Forest-Papír Kft. − amely szintén háztartás-higiéniai papírtermékeket készít − éppen akkor érte el termelési csúcsát, amikor a Piszkei Papír bezárt. Azóta is folyamatosan terjeszkedik. Kiépítette kelet-közép-európai értékesítési hálózatát, és további termelésbővítést, fejlesztéseket tervez. A hozzá közeli papírgyár megnyitásával kapcsolatban itt annyit jegyeztek meg lapunknak, hogy az új tulajdonos bizonyára alapos piackutatást követően, felelősségteljesen döntött a bezárt gyár újranyitásáról.