Elérte a 100 milliárd forintos szerződéses összeget az ngp fix program - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A jegybank az év elején indította el az 1000 milliárd forint keretösszegű programot, amelyben eddig 3664 vállalat vett részt, velük hitel- és lízingszerződéseket kötöttek a folyósító pénzügyi intézmények.

Az ügyletek száma ennél nagyobb volt, meghaladta a 4500-at, és már lehívott hitelállomány pedig 73 milliárd forintnál tart. Az MNB célja a hitellel az volt, hogy emelkedjen a fix kamatozású hitelek aránya a vállalati hitelállományon belül.

A szerződések felét mikrovállalkozásokkal kötötték meg 50,8 milliárd forint értékben, a kisvállalkozások 28,8 milliárd, a középvállalkozások 20,4 milliárd forintnyi szerződést kötöttek. A megkötött szerződések 53 százaléka új beruházási hitel volt, a többi lízingügylet. Az átlagos hitelszerződések értéke 90,3 millió forint volt, a lízingügyleteké pedig 11,9 millió.

A mikrovállalkozások túlsúlya miatt a medián ügyletméret a hiteleknél kisebb, 35,4 millió forint lett, a lízingeknél 6,3 millió, az átlagos futamidő hitelnél 8,4 év, lízingnél nem éri el az 5 évet. Területi eloszlás alapján egyelőre a közép-magyarországi régió vezet, oda került az nhp fix 28 százaléka, a legkevesebb hitelt az észak-magyarországi térségben helyezték ki.

Az ágazatok közül - akárcsak korábban a többi NHP-s konstrukciónál - a mezőgazdaság kiemelkedő mértékben részesült a kölcsönből. A szerződések csaknem negyedét agrárcégekkel kötötték meg, de a feldolgozóipar és a kereskedelem, javítás is sok hitelt vett fel.