Elképesztő összegért védik az Erzsébet-utalványt Washingtonban

A magyar államot nettó 352 millió forintért képviseli Martonyi János volt ügyvédi irodája az étkezési utalványok miatt indított nemzetközi választottbírósági eljárásban. Az utalványrendszer átalakítása miatt az Európai Bizottság is kötelezettségszegési eljárást indított hazánk ellen.
Napi.hu, 2014. május 29. csütörtök, 13:06
Fotó: Napi.hu

A magyar államot nettó 351,75 millió forintért képviseli és ad jogi tanácsot a Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda az étkezési utalványok miatt indult választottbírósági eljárásban. Az irodával idén áprilisban állapodott meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Az utalványpiac magyar állami monopolizálása miatt az egyik hazánkban is jelen lévő forgalmazó, a francia Edenred AS (korábbi nevén Accor Services) kezdeményezett tavaly szeptemberben eljárást a Világbank mellett működő, washingtoni székhelyű Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID) előtt.

Az ICSID (International Centre for Settlement of Investment Disputes) a Világbank mellett működő, államok és befektetők közötti jogviták eldöntésére létrehozott speciális nemzetközi választottbíróság.

A választottbírósági eljárásban a Baker & McKenzie New-York-i és budapesti irodája vesz részt - derül ki az ICSID honlapján közzétett adatokból. A nemzetközi ügyvédi irodánál dolgozott korábban Martonyi János külügyminiszter: 1994 és 1998 között az ügyvédi cég egyik alapítója, európai igazgatóságának tagja volt, majd 1998-2002-es külügyminiszterségét követően is ide tért vissza, 2002 és 2009 között az akkor Martonyi és Kajtár Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda nevet viselő iroda vezetője, társtulajdonosa volt, majd 2010-től ismét külügyminiszter lett.

Az Európai Bíróságon is eljárás indult

A béren kívüli juttatások közül az Erzsébet utalvány a legnépszerűbb, az utalványokat az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. forgalmazza, amely 2013-ban 120 milliárd forintos forgalmat bonyolított. A beváltási arány mintegy 80 százalékos.

Idén áprilisban az Európai Bíróságon is kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen, az Európai Bizottság (EB) szerint ugyanis uniós jogba ütközik a cafeteria-rendszer átalakítása. A 2012. januárja óta hatályos magyar szabályozás csak az Erzsébet utalványt és a Szép-kártyát sorolja kedvezményes adózás alá. Az Erzsébet utalványnál a kizárólagosság − a többi szereplő gyakorlatilag kiszorult a piacról − ellentétes a letelepedés szabadságának és a szolgáltatások szabad nyújtásának uniós alapszerződésben rögzített elveivel, illetve a szolgáltatási irányelvvel sincs összhangban −, a Szép-kártyák szabályozása pedig túlzottan szigorú a bizottság szerint.

A magyar állam szerint viszont az utalványforgalmazás nem üzleti célú, egy szociális szolgáltatás része − a testület szerint azonban ez nem indokolhatja a korlátozásokat. A nemzetgazdasági tárca korábbi bejelentése szerint az EB ezzel a szociális programként működő Erzsébet-program működési forrásait, valamint a Szép-kártya révén a hazai turizmus fellendítésének pénzügyi alapjait veszélyezteti.

Amennyiben a bíróság megállapítja, hogy a magyar szabályozás ellentétesek az uniós joggal, akkor a magyar kormánynak meg kell azt szüntetnie.

A napokban Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz-KDNP politikusa jelentette be, hogy a kormánypártok megvédik az Erzsébet-utalványt az uniós támadásoktól, a magyar európai parlamenti képviselő szerint ez egy önfenntartó program és a társadalmi szolidaritásra épül, az EB pedig a multik érdekeit védi.

Tavaly novemberben az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. is a Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker & McKenzie Ügyvédi Irodát választotta jogi képviselőnek. Az irodával nettó 9000 euróért (mintegy 2,7 millió forintért) szerződtek, hogy milyen ügyben, az nem derül ki a közbeszerzési tájékoztatóból. A Gazdasági Versenyhivatal egyik dokumentuma szerint az iroda közreműködött az MFB által az MMBF Földgáztároló Zrt. részvényei 51 százalékának megvásárlása nyomán indult, az összefonódás engedélyezésére az MFB által kérelmezett versenyfelügyeleti eljárásban. (E tranzakcióval került állami tulajdonba a Mol algyői gáztárolója.)

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2014.05.30 08:53

@Blama: @langede: Legyen a Szép-kártya egy a sok közül. versenyezzen a drága a többiekkel.

Hova gondolsz ember....Még hogy verseny aztán hogyan biztosítjuk akkor a mi kutyánk kölkének azt a pár milla hasznot? :)))
Az viszont igaz, ha elvesztjük a pert,hogy a kaland sokba fog kerülni.
De izgalomra semmi ok, mert szerepel az átmeneti (kb 20-40 éves mint az ideiglenes szovjet állomásozás )törvénykezésben, hogy amennyiben jogalkotási hibából nemzetközi szinten fizetni kell, pótadó vethető ki.
Na ez az igazi orbánféle szocializmus. A haszon nála és baráti körénél, a kár mindannyiunknál jelentkezik! Az ilyen megoldásra mondta Kohn bácsi, hogy ügyes....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2014.05.30 08:08

@langede: "csökkentett adó miatt létezik egyáltalán rendszer ergó az állam finanszírozza "lemondott" adó bevételből"

Maga fordítva ül a lovon:
A magyar béreket érintő, majd 50%-os adóelvonás a túl nagy, s ezt felismerve kiskpukat nyitogat a kormány a jövedelemnövelés területén.

Emútnyócév-ben volt adójóváírás és étkezési utalvány, most van családi adókedvezmény, bözsike-szépike, 5 mFt-s lakáshiteltámogatás.

A különbség annyi, hogy az emútnyócév-ben a rászorulók, kevesebbet keresők kapták a támogatás jókora részét, ma pedig főleg a gazdagabbak, többet keresők.

S maga ennek tapsikol... Csak azt nem értem, hogy miért nem tapsikolnak a kivándorlásnak és népesség-fogyásnak, ami ennek egyenes következménye?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.05.29 23:08

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.05.29 23:08

@langede: Legyen a Szép-kártya egy a sok közül. versenyezzen a drága a többiekkel.

Az állami utalvány esetében az állam szerepe a pénz levételén túl mi is?

Ne keverje össze - de keveri - a szabályozó szerepet és a piaci szeepet.

Az állam ezt teszi és ezért olyan ez a terület is, amilyen.

Nyertese ennek a szisztémának az állam, amely minden eddiginél többet mar le a pénzekből.

Maradhatna tbb az igénybe vevőknél és a szolgáltatóknál is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.05.29 23:05

@wallaby: Ez a liberálbolsevista söpredék éppen egy francia magáncég.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html