Elkerülhető lett volna a magyar katasztrófa

A vörösiszapkatasztrófa előtt már évekig eresztett a MAL Zrt. tározója, amelyből folyamatosan nagy mennyiségű anyag szivárgott a környezetbe, állítja egy szakértő - írja a 444.hu. A Győri Ítélőtáblán ma kezdődik a másodfokú tárgyalása annak a pernek, amelynek mind a 15 vádlottja a MAL Zrt. egykori munkatársa.
Napi.hu, 2017. január 23. hétfő, 09:54
Fotó: Napi.hu

A MAL alumíniumgyár vörösiszaptározójának a gátja 2010. október 4-én átszakadt, a kitörő vörösiszap 10 halálos áldozatot követelt, mintegy 150 embert megsebesített, több száz lakóházat megsemmisített, termőföldeket, folyókat tett tönkre. Arról, hogy a tározó gátjai nem bírják a terhelést, már korábban tudomást lehetett szerezni, hiszen 2008-as műholdfelvételeken már vannak ennek látható jelei, vagyis a vörösiszap már a katasztrófa előtt évekig a környezetbe szivárgott - olvasható az inkognitóját megőrizni kívánó földrajztudósra hivatkozó cikkben a portálon.

Orbán Viktor emberi mulasztásról beszélt a katasztrófa után, a MAL dolgozói ellen indított per azonban első fokon felmentéssel végződött. Az ügyészek és a nyomozók munkáját is éles szakmai kifogások érték. Többek szerint nem kellő körültekintéssel emeltek vádat a MAL dolgozói ellen, és nem nyomoztak elég alaposan azután, hogy ha történt emberi mulasztás, akkor azt ki és hogyan követhette el.

A hétfőn kezdődő tárgyalásra az ügyészség azt indítványozta, hogy ne az elsőfokú ítéletről döntsön a táblabíróság, hanem az egész eljárás kezdődjön elölről. További részletek itt.

HOZZÁSZÓLÁSOK