Elkerülik a kínai befektetők Kósa Lajos városát

Egyelőre nem valósultak meg a kínai fejlesztések a debreceni ipari parkban, bár az év végéig húsz cég betelepülésére és 100 millió euró befektetésére kötöttek szerződést. A befektetőket a gazdasági és jogi környezet riasztja el.
Szakonyi Péter, 2012. július 25. szerda, 06:09
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Elmaradt a kínai befektetők rohama Debrecenben, a belső-mongóliai partnerek szerződésben vállalták, hogy december végéig összesen 20 kínai cég települ a debreceni ipari parkba, de eddig egyetlen gyár vagy üzem avatására sem került sor. A várt 100 millió eurós bevétel és az ígért munkahelyek sem valósultak meg, de a tárgyalások ennek ellenére sem álltak le, a kínai cégalapítások egy része így jövőre megvalósulhat.

Nem az akarattal, hanem a gazdasági és jogi környezettel van baj − summázza a tanulságokat Herdon István, a debreceni fejlesztésekért felelős Xanga cégcsoport vezetője és résztulajdonosa. Megítélése szerint a kínai befektetők alábecsülték az uniós előírások és szabályok jelentőségét, és nem számoltak azzal sem, hogy egy-egy projekt előkészítéséhez milyen adminisztrációs és infrastrukturális előkészítésre van szükség − ezek időigénye jóval nagyobb, mint azt tervezték.

A befektetni szándékozók általában 200−400 millió eurós projektekben gondolkodnak Herdon szerint, ezek azonban meghaladják Debrecen nagyságrendjét. A cégvezető úgy látja, nekik elsősorban a nagy állami befektetések − például a MÁV vasútépítései − lehetnek vonzóak, nem a kelet-magyarországi lehetőségek. Az ipari parkban − ahol eddig főleg nyugat-európai és amerikai cégek telepedtek le − ennek ellenére folytatódnak a fejlesztések. Jelenleg egy 5 ezer négyzetméteres üzemépületet fejeznek be, amelyhez teljes infrastruktúrát is kiépítenek.

HOZZÁSZÓLÁSOK