Ma még egyes megújuló energiaforrások, mindenekelőtt a szél- és napenergia hasznosításának terjedését nagyban gátolja, hogy az ezen alapuló erőművek termelése nehezen tervezhető. Éppen ezért az ALTEO leányvállalata, a Sinergy Kft. néhány éve elindított egy projektet egy olyan akkumulátoros villamosenergia-tároló kifejlesztésére, amely számos dimenzióban segítheti a magyar villamosenergia-rendszer működését, illetve az időjárásfüggő termelők piaci alapú integrációját.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) innovatív, új, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák házon belüli kifejlesztésére írt ki pályázatot 2016 májusában, a Sinergy elindult rajta és végül 500 millió forintot nyert, így pedig összesen 1,1 milliárd forintot költött az ALTEO a fejlesztésre.

"A klímavédelmi célok miatt minden ország igyekszik növelni a megújuló energia részarányát az energiamixben. A fejlődés az utóbbi időben főképp a szél- és napenergiára volt jellemző, azonban miközben ezen technológiák időjárásfüggőek, addig az energetikai rendszerek egyik fő feladata, hogy mindig ki tudják szolgálni a fogyasztókat. Ez a kettősség sok kihívás elé állította már eddig is az energetikai cégeket" - mondta az átadás során ifj. Chikán Attila, az ALTEO alapítója és vezetője.

Forrás: ALTEO

Itthon összességében több száz, ha nem ezer MW kapacitású napenergiaparkok épülnek, így fontos feladat, hogy találjunk olyan megoldást, amellyel ezeket be lehet vonni a központi rendszerekbe. Az ALTEO k+f projekje most a villamos energia tárolására ad egyfajta választ - mondta ifj. Chikán.

A fejlesztésnek köszönhetően létrejön Magyarország legkomplexebb virtuális erőműve, vagy más néven szabályozó központja - tette hozzá Luczay Péter, az ALTEO nagykereskedelmi- és virtuális erőmű irányítási igazgatója. A projekt során 11 ország vállalatai dolgoztak együtt, így német, finn, amerikai, dél-koreai cég is segítette a megvalósítást.

"De nemcsak külföldről segítettek bennünket, a magyar hatóságok is mind támogatólag álltak a projekthez" - emelte ki Luczay, aki szerint ugyanakkor a feladat még nem ért véget, hiszen a teszteket a következő években is folytatni fogják, a cél, hogy minél hatékonyabb rendszert sikerüljön felállítani.

A kép forrása: Shutterstock.