Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A korábban rettegett tűz- és robbanásveszély a ranglistán hátrébb szorult, s helyét új belépőként átvették a kiberkockázatok. A kibertámadásokkal nem csak az a gond, hogy egyre gyakoribbak hazánkban is, hanem egyre kifinomultabbá válnak, s a vállalatoknak a mai fokozottan digitalizált és összekapcsolt iparágakban nem szabad alábecsülniük a várható következményeket. A magyar vállalatok kockázati tényezőinek rangsorában a terrorizmussal és politikai kockázatokkal kapcsolatos félelmek továbbra is ugyanolyan szinten maradtak - derül ki a friss felmérésből.

Fő üzleti kockázatok Magyarországon 2017-ben
MegnevezésEmlítés (%)Egyéves változás (%pont)
Jogszabályi és szabályozási változások33+21
Piaci változások33+10
Makrogazdasági fejlemények20+3
Természeti katasztrófák30-12
Kibertámadások20új
Tűz, robbanás20-22
Az üzletmenet folytonosságának megszakadása17-14
Emberi mulasztás17+5
Reputációs vagy brand kockázatok13új
Politikai kockázatok13+5
Forrás: Allianz

A vállalatokat világszerte egyre jobban aggasztja a kiszámíthatatlan üzleti környezet, amelyet a piacok változékonysága (2. hely) mellett a politikai kockázatok (protekcionizmus, terrorizmus) megjelenése jellemez. A válaszadók egyre jobban tartanak továbbá az új technológiákkal kapcsolatos digitális dilemmáktól és a kiberkockázatoktól (3. hely), valamint a természeti katasztrófáktól (4. hely) - ezek a hatodik alkalommal megjelenő éves Allianz kockázati barométer fő megállapításai.

A globális eredmények szerint az üzleti kockázatok listáját immár ötödik éve az üzletmenet megszakadása vezeti: a válaszadók 37 százaléka szerint ez a legfontosabb kockázati tényező, mert jelentős jövedelemkiesést okozhat, valamint hátterében több új tényező húzódhat meg - különösen a nem fizikai jellegű kárforrások vagy immateriális kockázatok (kiberbiztonsági események, politikai indíttatású erőszak, sztrájkok, terrortámadások) okozta bizonytalanság. E tendencia egyik oka az IoT, a "dolgok internetének" térnyerése, valamint a gépek, vállalatok és azok ellátási láncainak fokozódó összekapcsoltsága, ami egy-egy biztonsági esemény alkalmával pillanatok alatt megsokszorozhatja a károkat. A vállalkozásoknak a változó politikai környezetből fakadó potenciális pénzügyi veszteségekkel is szembe kell nézniük, amelyekkel egyúttal a protekcionizmus és a globalizációellenes hangulat erősödésének aggálya is felmerül.

A vállalatok világszerte a bizonytalanság évére készülnek - állapította meg a fejtette ki Chris Fischer Hirs, az Allianz Global Corporate & Specialty vezérigazgatója. A globális jogi, geopolitikai és piaci környezet kiszámíthatatlan fejleményei nagy aggodalommal töltik el őket. A kockázati listán már bérelt hellyel rendelkező tűzesetek és természeti katasztrófák mellett több olyan új kockázatnem is megjelent, amelyek miatt a jelenlegi ellenőrző és kockázatkezelő eszközöket újra kell gondolnunk.