Elkezdtek autót venni a cégek

A céges autóvásárlások mérsékelt növekedését várja a KBC Autolease 2011-re. Az elöregedő autók magasabb fenntartási költségei, de a gazdasági fellendülés első jelei is a céges flották megújítására ösztönözhetik a vállalkozásokat. Az utóbbi hónapokban egyebek mellett gyógyszercégek és energiaipari vállalatok írtak ki jelentősebb tendereket személygépkocsi beszerzésre.
NAPI, 2011. február 7. hétfő, 12:13
Fotó:

A magánszemélyek autóvásárlásaiban egyelőre nem látszik a visszarendeződés a válság előtti szintre, 2010-ben a teljes személygépkocsi-értékesítésben a céges eladások voltak a meghatározóak, arányuk meghaladta a 65 százalékot. A KBC Autolease szakértői 2011-re is a céges autóbeszerzések további mérsékelt növekedését várják.

A vállalkozások jelentős része az elmúlt egy-két évben elhalasztotta a céges autók cseréjét, ám ez sok esetben növekvő szervizköltségeket, az egyre emelkedő üzemanyagárakkal párhuzamosan emelkedő fogyasztást eredményezett.

Sok cég már nem halogathatja tovább a beszerzéseket az elöregedő autópark növekvő kockázatai miatt.

Másrészt egyes iparágakban már a fellendülés jelei látszanak, ami a céges flották bővítésében is megmutatkozik.

Az utóbbi hónapokban egyebek mellett gyógyszercégek és energiaipari vállalatok írtak ki jelentősebb tendereket személygépkocsi beszerzésre - foglalta össze a pozitív kilátások főbb okait Zs. Nagy István, a KBC Autolease üzletág igazgatója.

A KBC Autolease bizakodó azon a téren is, hogy nemcsak az autóbeszerzések száma nő meg, de az új autót vásárló vállalkozások többsége teljes körű flottakezelési szolgáltatást is igénybe vesz a céges autók menedzseléséhez.

Az elemzés szerint míg a flottakezelési szolgáltatás igénybe vétele korábban elsősorban a több száz autóval rendelkező céges flották használóit jellemezte, ez ma már egyre elterjedtebb a kis- és középvállalatok körében is. A méretgazdaságosságból adódó előnyök miatt a flottakezelők kedvezőbb feltételeket érhetnek el egyebek mellett a szervizköltségekben vagy a biztosításoknál, de egy kkv esetén nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a flottakezelők átvállalják az autók fenntartásának humánerőforrás-költségeit is - mondta el Zs. Nagy István.

A KBC Autolease véleménye szerint 2011-ben is az operatív lízing lesz a meghatározó finanszírozási forma a céges autók beszerzésénél. A tartós bérlet mellett szól, hogy kiszámítható költséget jelent a vállalkozásoknak, a hitelfelvételnél egyszerűbb módon juthatnak hozzá ehhez a finanszírozáshoz.

HOZZÁSZÓLÁSOK