Bár kormány eredeti szándéka szerint jövő január elsejétől már minden kereskedelmi és vendéglátóegységben a NAV-hoz bekötött kasszának kellene üzemelnie, az átállás még lényegében az elején tart: tegnap szűk nyolcezer, az adóhatósághoz bekötött pénztárgép üzemelt az országban, miközben a vállalkozásoknak mostanra közel kétszázezer kasszát kellett volna lecserélniük - írta a Népszabadság.

Az adóhivatal csütörtökön azt közölte: amely vállalkozás mindent megtett az átállásért, azt nem büntetik meg és nem záratják be. A karácsonyi engedékenység jókor jött, hiszen a kereskedők, benzinkutasok, patikaláncok korábban többször is elmondták, hogy dacára mindennek, fizikai képtelenség időre átállni, mivel a legtöbbjüknek még csak engedélyezési stádiumban van a kasszarendszere. Bár időközben hat lánc - így az Auchan, az OMV, az XXXLutz, a Bauhaus, a Duty Free és a Hervis - kasszamegoldásaira is rábólintott a hatóság, még ezeknél a cégeknél is bő hetekbe telhet, mire kiépül az új, a NAV-val online szervereken kommunikálni képes hálózat.

A pénztárgépek üzembe helyezése ugyanis csak most kezdődik az érintett üzletekben. A többi cégnél azonban még így sem állnak. Úgy tudni, a nagy áruházláncok esetében a jövő év első negyedének végére lehet a piac 80 százalékát ellátni online kasszákkal. Ennek ellenére a kormány és a NAV is meglehetősen keményen lépett fel az utóbbi hetekben, így a vonatkozó jogszabályt is nemrég úgy szigorították, hogy az adóhatóság ellenőrei ismételt esetben akár egymillió forintra büntethetik a kiskereskedőt, illetve hatvan napra bezárhatják az üzletet - írta a lap.