Elmaradásban a magyar biztosítási piac

A magyar biztosítási piac díjbevétele mind az életágban, mind a nem életbiztosítás területén a GDP másfél százaléka körül áll. Zatykó Péter, az Aegon vezérigazgatója szerint a lengyel piac mindkét üzletág tekintetében a magyar előtt jár.
Nagy László Nándor, 2010. március 3. szerda, 11:12
Fotó:

Zatykó Péter, az Aegon Magyarország Biztosító vezérigazgatója szerint a lengyel piac mindkét üzletág tekintetében a magyar előtt jár: Csehország, Horvátország és Bulgária a nem életbiztosítások tekintetében előz meg bennünket.

A díjbevétel-csökkenéssel súlytott piacon az Aegon 2005 után ismét 10 százalék feletti piaci részesedést tudhatott magának az év végén a díjbevétel tekintetében. Az egyszeri díjas biztosításoktól való ódzkodásnak köszönhető, hogy a társaság az életbiztosítási piacon a korrigált adatok szerint immár 14,13 százalékra nőtt - igaz közben az életági bevétel is 16 százalékkal csökkent. Jelentős siker, hogy 7,8 százalékról 11,1 százalékra nőtt a kockázati életbiztosítások részaránya a társaság díjbevételében.

A lakásbiztosítási piacon az Aegon őrzi a közel 32 százalékos piacvezető szerepét - a díjbevétel 7,2 százalékkal nőtt. A gépjármű biztosítások terén a bevétel 23 százaléka esett vissza. A biztosító hiába nyert 50 ezer új ügyfelet a tavaly év végi kgfb-kampányban, Zatykó Péter szerint a díjbevételi oldalon a tavalyi évi bevétel várható az árversenynek köszönhetően.

A társaság kárkifizetései 13 százalékkal nőttek - ezt a számot az év mintegy 2,5 milliárd forintnyi lejáró állománynak köszönhető. A "klasszikus" károkból ugyanakkor - a kedvező időjárásnak köszönhetően - kevesebbet fizetett ki az Aegon, mint 2008-ban.

A magánnyugdíjpénztári rendszerről szólva az Aegon vezérigazgatója szerint komoly gondot jelez, hogy a taglétszám az önkéntes ágban a 2006-os szint alá süllyedt. Az Aegon pénztárak azok közé tartoznak, amelyek 2009-ben nettó értelemben ledolgozták már az ügyfeleknek a 2008-as év mínuszát. A pénztári átvándorlásnak az Aegon ellen tudott állni, a taglétszám mindössze 1 százalékkal apadt.

Az Aegon Hitel 2 évvel indulása után már 3,4 százalékos piaci részesedést tudhat magáénak, ezen belül a kisebb kockázattal bíró lakáscélú hitelek terén áll jól a társaság - itt 4,2 százalékos a piaci részesedésük. Persze mindez szűkülő piacon zajlik: a pénzügyi szolgáltató hitelkihelyezése 2008-hoz képest 60 százalékkal esett.

A társaság csoport szintű adózás előtti eredménye 12 százalékkal, 26,341 milliárd forintra nőtt, a 21,084 milliárdos adózott profit 9 százalékos növekedést takar. Mindezt Zatykó Péter szerint komoly költségtakarékossággal illetve az idő- és pénzrabló ügyintézés helyett gyors kárrendezéssel érték el.

A 2008-as 23,3 százalékról 30,62 százalékra nőtt a pusztán bejelentés alapján rendezett kisebb károk részaránya. Az Aegonnál nem volt leépítés, a dolgozók átlagosan 5 százalékos béremelést kaptak - a vezetők viszont nem.

Az idei év igen nehéz lesz, a piac átmenetileg szűkül, a megtakarítások tovább csökkennek majd s az életbiztosítások iránti igény csak lassan növekszik. Zatykó Péter szerint a napvilágot látott első kéthavi adatok ellenére a törvényi változások miatt az Aegon az önkéntes ágban is 20-25 százalékos bevételcsökkenéssel számol piaci szinten.

HOZZÁSZÓLÁSOK